Esialgu tehti seda selleks, et raamatukogu külastajatel oleks midagi lugeda e-lugeritest, mida linnaraamatukogust laenutada saab. Kuid nüüd on terve hulk klassikateoseid ka kõigile vabalt allalaetavad.

Levitada laialt

“Autoriõiguse alt vabanenud eesti kirjandust tuleks levitada võimalikult laialt,” põhjendas linnaraamatukogu tehnikakirjanduse osakonna juhataja Ülo Treikelder seda sammu.

A. H. Tammsaare “Tõe ja õiguse” I osa, Eduard Vilde “Mäeküla piimamees”, Ernst Enno “Hallid laulud”, Eduard Bornhöhe “Villu võitlused” ja terve hulk teisi e-raamatuid on nüüdsest tasuta allalaetavad raamatukaupluse Krisostomus koduleheküljelt, Apollo ja Rahva Raamatu kodulehekülgedelt ning keskkonnast iTunes.

“Praeguseks on neid tasuta e-raamatuid alla laetud juba tuhandeid, see on lausa väike buum,” ütles e-raamatuid levitava asutuse Digira tegevjuht Mihkel Nummert.

Krisostomuse, Apollo ja Rahva Raamatu netipoodidest saab teoseid alla laadida aga raamatu lugemiseks märksa sobivamate ja odavamate e-lugerite tarvis. Epubi formaat töötab kõigis Eestis müüdavates e-lugerites, samuti on seda võimalik hõlpsasti ümber konverteerida Amazonis müüdava Kindle lugeri jaoks.

“Tasuta raamatutest on kõige menumakad Tammsaare “Tõde ja õigus” ning tema novell “Kärbes,” lisas Nummert.

Treikelderi sõnul on kohe järgnemas ka “Tõe ja õiguse” II osa. “Kuna Tammsaare looming ei ole enam autoriõigusega kaitstud, saame nüüd pakkuda ka tema tõlgitud teoseid,” valgustas Treikelder oma asutuse tööplaane.

Tema sõnul tegelevad Tartu Linnaraamatukogu töötajad e-raamatute valmistamisega oma põhitöö kõrvalt ja sisuliselt näpu otsas.

“Ühe raamatu skaneerimiseks kulub kuni nädal, siis järgneb aga kõige raskem etapp: tekst loetakse mitu korda läbi ja parandatakse ära skaneerimisel tekkinud vead. Kokku kulub kolm-neli nädalat, pluss epub-faili valmistamine,” kirjeldas ta.

Huvi on suur

Osa praegu levitatavaid raamatuid on sündinud koostöös Eesti Kirjandusmuuseumiga, mis on oma kultuuriloolise veebi (Kreutzwaldi sajand) jaoks digitaliseerinud vanema eesti kirjanduse esmatrükke. Neist teostest epubi valmistamine on märksa lihtsam kui paberil raamatule uue e-elu andmine.

Raamatute digitaliseerimisega tegelevad ka Tartu Ülikooli raamatukogu ja Rahvusraamatukogu.

“Ka päris mitmed maakonnaraamatukogud on tundnud suurt huvi lugerite vastu. Luger ja e-raamat on kuum sõna,” kinnitas Treikelder.