Kuidas siis nii, kui rulapargi rajamine läks maksma üle miljoni krooni? Põhjus on lihtne — PRIA eraldas külade uuendamise ja arendamise investeeringutoetust 938 736 krooni, omaosaluseks nõutud 10% tasus aga metsafirma Artiston OÜ.

See, et üks metsafirma maksab kinni spordiväljakute omaosaluse, pole tavapärane. Asi sai võimalikuks tänu Eestisse naasnud Yrjo Ojasaarele, kes teadis oma kooliajast USAs, et kooli spordiväljaku tegi oma rahaga korda Coca-Cola ja sai sinna vastutasuks enda reklaamimise õiguse.

Nii asutas Ojasalu Eestisse MTÜ Aktiivne Maaelu, et leida koostööpartnereid, kes maksaksid külaseltside eest spordi- ja mänguväljakute omafinantseeringu.

“Me poleks kusagilt 100 000 krooni skate-pargi omaosaluseks leidnud,” tunnistab MTÜ Vikerkaaremaja juhatuse liige Natalia Sereda ega jõua ära kiita Aktiivse Maaelu ja Artistoni tegusaid mehi. “Lihtsalt aitäh ütelda tundub olevat vähevõitu.”

Kohe-kohe on samade tegusate meeste abiga valmimas teinegi spordiväljak — multifunktsionaalne korvpalliväljak 73 õpilasega Hargla põhikooli juures Valgamaal.

34. aastat võimlemisõpetajana töötava Urve Naha sõnul lubati talle juba Harglasse tööle tulles, et kohe ehitatakse koolile staadion. Aga staadioni pole siiani. Nüüd siis saadakse korvpalliväljak.

See peatselt valmiv valgustusega palliväljak on tegelikult MTÜ Taheva Valla Külade Seltsi esimene pääsuke.

Seltsi asutas Urve Naha aasta tagasi koos vallavanem Monika Rogenbaumi ja Silva Rannikuga selleks, et projektide abil külaelu edendada.

“Kui omaosaluse panustaja OÜ Ariston soovib vastutasuks väljakule oma reklaame üles panna, siis miks ka mitte,” ütleb Taheva vallavanem Monika Rogenbaum.

Rogenbaumi sõnul sai väljak PRIA-lt toetust 938 736 kr, ja samuti ligemale 100 000 krooni suurust omaosalust nagu Riisipereski oleks õhukese rahakotiga vallal raske olnud leida.

MTÜ Aktiivne Maaelu asutaja ja juht Yrjö Ojasaar kinnitab, et nende plaan on endiselt kolme aasta jooksul vähemalt saja väljaku ehitamisele maal kaasa aidata. Et see ka õnnestuks, oleks Ojasaare sõnul vaja veel selliseid tublisid ettevõtteid nagu Artiston, kes saavad aru, et firmale endalegi on kasulikum ehitada lastele koht enda arendamiseks ja panna oma nimi sellele väljakule.

“See on igatahes tulusam, kui osta üheks korraks pool lehekülge reklaami hirmkalli raha eest suurtest lehtedest või nädalaks bänner Delfi kodulehele,” arutleb Ojasaar.

Valminud või valmivad väljakud
- Ida-Virumaa, Kohtla vald, Kukruse küla, multifunktsionaalne väljak.
- Ida-Virumaa, Lüganuse vald, Lüganuse kooli juurde kunstkattega kergejõustikuväljak.
- Viljandimaa, Võhma vald, Võhma staadioni kate.
- Valgamaa, Taheva vald, Hargla multifunktsionaalne korvpalliväljak.
- Valgamaa, Põdrala vald, multifunktsionaalne korvpalliväljak.
- Valgamaa, Hummuli vald, Hummuli koolistaadioni kate.
- Järvamaa, Imavere vald, Imavere tenniseväljakud.
- Pärnumaa, Saarde vald, minijalka- ja laste mänguväljak.
- Pärnumaa, Halinga vald, Libatse, vana põllumajandushoone lammutamine ja korvpalliväljak.
- Harjumaa, Kose vald, laste mänguväljak, kahe tenniseväljaku
I etapp.
- Harjumaa, Kernu vald, laululava ehitamine.
- Harjumaa, Nissi vald, skate-park.

Allikas: MTÜ Aktiivne Maaelu