„Keskmisest harituma ja rahalises plaanis edukama naisena võin kinnitada, et oma 36 eluaasta ja 6 lisakiloga olen Eestis selgelt „vale“ ehk ei vasta nõudlusele. Asi ei ole otseselt vanuses, ei ole isegi laiemas puusas ja pole ka ükski mees otsesõnu öelnud, et nende ego ei võimalda ühel naisel rohkem teenida või endaga neist paremini hakkama saada … aga vaat kogu komplektis tervikuna on see põhjus nüüd küll.

Lääne-Euroopas, olgu või tänaste Eesti naiste lemmikpaikades Hispaanias, Itaalias ja Inglismaal, olen ma endiselt „noor inimene“, kelle puhul suurem osa ühiskonnast usub paljusid võimalusi veel ees ootavat. Iga kord, kui jälle tagasi Eestisse jõuan – eriti, kui Tallinnast välja minna – tunnen, kuidas keskiga nagu kott turjale vajub.

Ma ei jõua üles lugeda neid kordi, mil mõni sugulane on tulnud käele patsutama nõuandega „kiirustada“ või „vähem pirtsakas“ olla, sest ega „nii vanal naisel“ enam valikuvõimalusi pole. /…/ Arvate, et räägin praegu oma tädide armaadast?! Oh ei, üha enam tuleb selliseid soovitusi just meesterahvastelt. Mis veelgi veidram, järjest rohkem võtavad sel teemal sõna 40-tuuris (abielu)mehed,“ kirjutab kommentaariruumis lugeja Elen.

„Varases nooruses ennustati mulle, et elan 49aastaseks, ja see tundus mu meelest siis päris kõrge vanus olevat ja mulle pikka iga tõotavat, kui aga sellest ennustusest vanematele inimestele rääkisin, imestasid mitmed, miks mulle nii vähe eluaastaid lubati. Praegu pean 49aastast inimest pigem nooreks kui keskealiseks, suremiseks kohe kindlasti liiga nooreks,“ on kirjanik Maimu Berg Eesti Ekspressis ilmunud arvamusloos kirja pannud

Tänasest Järva Teatajast saab lugeda, et pigem välismaal lihttööd teha eelistavad noored on loonud olukorra, kus töökäsi on puudu sedavõrd, et töötukassa on asunud tööle tagasi kutsuma vanemaealisi.

„Vanuses 55 ja vanemad on palju leplikumad töötingimuste suhtes, nõus madalama palgaga ja kohusetundlikumad. Neil on töövalmidus – põhimõte, et töö tuleb ära teha,“ ütleb Eesti töötukassa Järvamaa osakonna juhataja Eha Tasang kuu aega kestnud kampaaniat „Vanemaealised tööturule tagasi“ kommenteerides.

„Süda on nooruse värav,“ ütleb 85aastane rahvalaulik Kihnu Virve.

Kõik see ärgitas Maalehte lugejatelt küsima, kui vana on ikkagi vana inimene? Kas viiekümnene naine on vanem kui sama vana mees? Kumb on vanem: viiekümnene maa- või kuuekümnene linnainimene? Mis on see, mis meid vanaks teeb? Andke oma arvamusest teada loo juures kommentaariruumis.