Lastele ja lapsemeelsetele näidatakse multifilmi “Naksitrallid”.

Edgar Valter (21. september 1929 – 4. märts 2006) on Eesti kultuuriloos tuntud kui raamatuillustraator, karikaturist ja lastekirjanik, kes on andnud näo, ilmed ja välise olemuse paljudele lasteraamatutegelastele nagu Krõll, Kunksmoor, Sipsik ja Naksitrallid.

Viimased poolteist aastakümmet elas Edgar Valter Võrumaal Pöörismäe talus, mis kasvas peremehe soovil Pokumaaks – ilmusid jutud ja pidid, eelkõige aga eriline paik, mida külastada ja imetleda. Kõik see sündis ühepäevase retke võimsate muljete ajel.

Tallinnas sündinud ja seal üle poole sajandi elanud-tegutsenud kunstnik leidis endalegi ootamatult uue kodu paigas, mille loodus ja etniline omapära oli tema jaoks elu muutev avastus. Ja ta tegi selle nähtavaks teistelegi.

Edgar Valteri piltidel on tähtsal kohal inimene, kes elab tasakaalukalt ja looduslähedaselt. Selles maailmas jagub tähelepanu ja hoolimist kõige ümbritseva vastu, seal on unistusi ja nostalgiat. Valter ei olnud innukas rääkija. Kuid kogu tema looming kõneleb, pakkudes rikkaid avastamiselamusi ning äratundmisi – ühtaegu lapsemeelsel ja elutargal moel.

27. septembril Edgar Valteriga

- Kl 18.40–19.10 “Naksitrallid”, I osa (animafilm, Eesti 1984). Filmi aluseks on Eno Raua samanimeline jutt, mis on kantud rahvusvahelisse H. C. Anderseni aunimekirja.

Väike filmivaataja saab kaasa elada Sammalhabeme, Kingpooli ja Muhvi tutvumisele, teekonnale ning edukatele ettevõtmistele. Helilooja Sven Grünberg, kunstnikud Edgar Valter ja Mati Kütt. Osades Aarne Üksküla, Urmas Kibuspuu, Maria Klenskaja, Ita Ever ja Gunnar Kilgas. Režissöör Avo Paistik.

- Kl 19.45–20.15 “Naksitrallid”, II osa

- Kl 20.15–21 “Pöörismäe peremees. Edgar Valter” (Eesti 1995). Võrumaal ilmus Valteri esimene omakirjutatud ja -joonistatud lasteraamat “Pokuraamat”, inspireerituna Võrumaa kaunist loodusest. 12 aasta jooksul jõudis ta lastele joonistada ja kirjutada veel 15 raamatut ning maalida hulgaliset Võrumaa maastikke. Portreesaade Edgar Valterist on salvestatud Pöörismäel. Režissöör Karin Nurm, toimetaja Eve Viilup.

- Kl 21–21.15 ““Osoon” Pokumaa radadel” (Eesti 2009). Pokumaal on kõik otseselt seotud loodusliku keskkonnaga. Pokud erinevad tavapärastest muinasjututegelastest, sest neil on looduslikud prototüübid – tarnamättad. Muinaslugu pokudest sündis Võrumaa loodusest inspireerituna.

- Kl 21.15–21.25 “10 minutit Peeter Toomaga” (Eesti 1982). Peeter Tooma oli Edgar Valteri hea sõber. Selles saates esitab ta laule “Kui päike loojub”, “Musträstas”, “Koduigatsus”, “Jõgi” ja “Hommik”. Režissöör Dorian Supin.

- Kl 21.25–21.35 ““Osoon” külas Edgar Valteril” (Eesti 2003). Kaunil sügispäeval viibisid saate “Osoon” tegijad kunstnik Edgar Valteri muinasjutumaailmas.

- Kl 21.35–22.30 “Edgar Valter – viimane kohtumine” (Eesti 2006). Viimane pikk ja täies pikkuses teleintervjuu kunstnikuga, kus Vahur Kersna usutles Valterit Tartus, päeval enne tema viimaseks jäänud sünnipäeva. Režissöör Andres Lepasar.

- Kl 22.30–23.20 “Lihtsad laulud” (Eesti 1976). Muusikaprogramm eesti, vene, inglise, šoti, iiri, tšehhi ja slovaki rahvalauludest. Esinevad Tarmo ja Toomas Urb, Katrin Ehala, Peeter Tooma, Tõnu Raadik ning Ellerheina kammerkoori meesrühm. Autor Peeter Tooma, režissöör Terje Põder, toimetaja Tõnu Kaljumäe.