Lõppude lõpuks tuleb ju just neil valikule järgnenud koormust kanda.

 Vähemalt viis võimalust

Viimatises lasteajakirja Witch numbri testis olid lapsed, kes ujumisele ja võrkpallile klassikalist tantsu eelistavad, laisklejateks liigitatud. Ilmselt ei olnud testi koostajal aimugi klassikalise tantsu tõelisest koormusest.

Kummaline asi on see tants üleüldse - eriti tütarlapsed peavad sellega tegeldes välja nägema õhkõrnad ning imehaprad, kuid samas olema vastupidavad kui pikamaajooksjad. Lihaseid ei tohi nähagi olla, kuid need peavad sitked olema.

Poisid tohivad siiski lihaselisemad välja näha - muidu poleks nad ju mehelikud!

Kuuldavasti oli nõukogudeaegsel karmil Venemaal balletiõpetajaid, kelle treeningu tagajärjel laste lihased vale kuju omandasid, lausa koolist vallandatud.

Tänavu kevadel on balletihuvilistel lastel valida vähemalt viie koha vahel, kuhu katsetele minna. Õigupoolest võib koole ning stuudioid, kuhu lapsi vastu võetakse, olla rohkemgi - Interneti andmeil on ka nii Pärnus, Viljandis kui Sillamäel loodud väikesed balletistuudiod.

Tuntumatest balletiõppeasutustest tegutseb Tartus jätkuvalt Vanemuise Tantsu- ja Balletikool (www.balletikool.ee). Uusi õpilasi võtavad nad tänavu vastu 23. mail. Lõpetajaid on tööle asunud nii Vanemuisesse kui Rahvusooperisse Estonia.

Enesele on nime teinud ka teine Tartu balletiõppeasutus - Ida Tantsukool (idatantsukool.googlepages.com). Nemad pole tänavustest vastuvõtukatsetest veel teada andnud. Ida Tantsukooli endine õpilane Triinu Leppik on praegu Rahvusooper Estonia tantsija.

Tallinnas võistlevad tantsuhuviliste laste pärast tervelt kolm kooli.

Kaie Kõrbi Balletistuudio (www.tantsuagentuur.ee/index.php/page_id/15) ootab 4-9aastasi lapsi. Päris pisikesed hakkavad tegutsema stuudio eelkoolis, natuke suuremad algajatele mõeldud eelkursusel. Järgneb kolmeaastane põhikursus, mille lõpetajad võivad õpetaja soovitusel jätkata stuudio valikrühmas, seejärel astuda Tallinna balletikooli.

Mittetulundusühinguna tegutsev Tantsukool Noor Ballett (www.noorballett.ee) võtab stuudiorühmadesse 3-6aastasi lapsi ilma katseteta. Alg- ja keskastme rühmadesse vastuvõtu ja soovitava koormuse otsustavad pedagoogid iga õpilase puhul eraldi.

Tantsukoolis Noor Ballett saab õppida kuni gümnaasiumi lõpetamiseni, lõpetamise järel võib konkureerida vabadele kohtadele kõigis maailma balletiteatrites. Üks möödunud aasta vilistlastest - Vlad Tsõpljak - töötab praegu Hispaanias Madridi Klassikalise Balleti Teatris.

Kui teistes balletikoolides õppimise kõrvalt on võimalik omandada tavaharidust ükskõik millises üldhariduskoolis vastavalt lapse ja vanemate soovile, siis riigi ülalpidamisel olevast Tallinna Balletikoolist (www.balletikool.edu.ee) saab lisaks erialasele haridusele ka kutsekeskhariduse.

Õpilasi võetakse vastu pärast neljanda klassi lõpetamist mais-juunis. Vastuvõtukatsetele saab registreeruda kooli kantseleis. Varem mujal balletiõpinguid alustanud saavad astuda Tallinna Balletikooli vanematesse klassidesse. Sel juhul peab kandideerija tõestama oma erialaseid oskusi.

Balletti õpetati nii Tallinnas kui Tartus aga juba enne Teist maailmasõda. Tartus tegutses 1919-1940 Peterburis ja Viinis tantsu õppinud Tiina Kapperi tantsustuudio, kus sai koolituse näiteks Velda Otsus.

Tallinnas tegutses 1918-1939 endise Peterburi Maria Teatri solisti Eugenia Litvinova balletistuudio, kus alustas oma balletiõpinguid Anna Ekston, hilisem Eesti Riikliku Koreograafilise Kooli esimene direktor. Õppida sai ka 1923-1946 Peterburis sündinud ning Moskvas balletikoolituse saanud Galina Tšernjavskaja (hilisema Jarova) balletistuudios.

Pärast stuudio sulgemist õpetas Galina Tšernjavskaja 1959. aastani klassikalist tantsu Eesti Riiklikus Koreograafilises Koolis.

Tallinna Balletikooli eellane, Eesti Riiklik Koreograafiline Kool, asutati kohe sõja järel, 1946. Aastast 1959 kuni 1992 oli ta nimi Tallinna Koreograafiakool, Tallinna Balletikooliks sai kool 1992. aasta detsembris.

Samal, 1992. aastal, avati taasiseseisvunud Eestis esimene eraballetikool Fouetté, mille pedagoogide ja lapsevanemate koostöös hiljem loodi Tantsukool Noor Ballett.

1994. aastal alustati balletiõpet Tartus, 1999 avas uksed Kaie Kõrbi Balletistuudio.

 Kirglik tantsumaailm

Tallinna Balletikoolis, mis on praegu tegutsevatest balletiõppeasutustest vanim, töötab ka üks praeguse Eesti staažikamaid balletipedagooge Tiiu Randviir, kel sel kevadel oli 70. sünnipäev.

Tiiu Randviir on praegustele õpilastele elav seos kooli ajalooga. Väikese tüdrukuna läks ta omapäi äsja loodud Tallinna Balletikooli sisseastumiskatsetele ning sai sisse. Kooli lõpetas ta Eesti klassikalise balletikoolkonna rajajaks nimetatud Liia Leetmaa klassis 1955. aastal ehk III lennus.

Tänavu pole staažikal baleriinil aga seni eriti aegagi olnud oma juubelile mõelda, sest kohe lõpetab 47. lennuna kooli tema järjekordne erialaklass - Nadežda Antipenko, Ksenia Bespalova, Tatjana Mihhailova ja Ellina Sufijarova.

Tantsumaailm on kirev ning kirglik nii Eestis kui mujalgi maailmas.

Raske on saada selget ülevaadet, kes koolidest või õpetajatest paremini õpetab, millised on Suurte Isiksuste omavahelised suhted ning millest need tingitud on.

Mõnevõrra saab tuge ning selgust koolide kodulehekülgedelt. Tasub tähele panna, mida on räägitud koolilõpetajate edasisest elukäigust ja saavutustest ning uurida, kes on ühes või teises koolis õpetajaiks.

Teine koht, kus koolist päris kindlasti võrdlemisi hea ülevaate saab, on õpilaste esinemised. Tänavu kevadel võib seda, mida lapsed aasta jooksul ühes või teises balletikoolis õppinud on, näha kolmel etendusel.

Kaie Kõrbi balletistuudio kevadkontsert "Alice Imedemaal" toimub 25. mail Tallinnas Salme kultuurikeskuses kell 17 ja 19.

Tantsukooli Noor Ballett etendust "Inetu pardipoeg" ja sellele järgnevat galakontserti saab Tallinnas Salme kultuurikeskuses näha 31. mail kell 18. Pileteid saab osta ka 30. mail kell 12 algavale reserveeritud etendusele.

Tallinna Balletikooli galakontserti saab vaadata Rahvus­ooper Estonias 14. ja 15. juunil kell 12.

Öeldakse, et oma silm on kuningas, kuid otsustamine pole kunagi kerge.