Matsalu loodusfilmide festivali direktori Silvia Lotmani sõnul on seekord üritusele oodata ligi 30 filme esindavat väliskülalist. Üks filmitegija tuleb isegi Alaskalt.
Veteran-filmitegija 87aastane Rein Maran on tänavu festivalil oma uhiuue filmiga “Peetrike Laanetagusel”. See on filmitud samas, kus Rein Marani mängufilm “Laanetaguse suvi” aastal 1980.

Silvia on Matsalu festivaliga seotud juba aastaid, on olnud siin vabatahtlik, teinud festivali ajalehte. Kolm aastat tagasi alustas ta Tiit Mesila kõrval juhtimist, iseseisvalt on festivali juhtinud viimased kaks aastat. Silvia vanemad Kaja ja Aleksei Lotman elavad Matsalus. Siin elab ka Silvia oma perega ja tema lapsed käivad Metsküla koolis.

Maailmaesilinastus ja vanameistri uus film

Tänavuse festivali oodatud sündmus on Joosep Matjuse filmi “Tuulte tahutud maa” maailmaesilinastus, mis kuulub EV 100 filmiprogrammi. See on film Eestimaa metsikust loodusest, filmi peategelane on meie metsade suurim imetaja põder.
„Tuulte tahutud maa“ tegijad Joosep Matjus ja Atte Henriksson.
“Joosep Matjusel on juba ka rahvusvahelise loodusfilmi kogemus, ta ise ütleb, et tänu Matsalu loodusfilmide festivalile,” räägib Silvia Lotman. “Meil on nüüd pea igal aastal festivalil olnud kusagilt teiselt poolt maakera film, mille üks operaatoritest Joosep Matjus. Seegi film valmis tal koos rootslasest sõbra Atte Henrikssoniga.”
“Tuulte tahutud maa” on filmilugu Eestimaa metsikust loodusest, vaataja ees rulluvad lahti meie kodumaa eriilmelised maastikud koos metsloomade ja tuhandete läbirändavate linnuparvedega. Filmi peategelane on Eesti metsade suurim imetaja ja põliselanik põder.
Ka Matjusel on Matsalu kandiga tihe side. 2009. aastal valmis tal film “Vanamees ja põder”, mis räägib tema vanaisast Harri Põldsamist. Just seal Kasari luhtadel, kus filmiti, on ta vanaisaga palju suvesid koos veetnud.
Kaader filmist „Tuulte tahutud maa“, mille maailmaesilinastus toimub Matsalu festivalil.
“Selle kandiga on olnud seotud veel mitmeid filmitegijaid, keda loodus inspireerinud: Rein Maran, Ago Ruus ja Tiit Mesila, ka Rein Hanson. Nii see festivali sünergia omal ajal tekkis ja see kestab siiani,” kirjeldab Silvia Lotman festivali algust.
Kaader filmist „Tuulte tahutud maa“, mille maailmaesilinastus toimub Matsalu festivalil. Kangelasteks sookured.
Veteran-filmitegija 87aastane Rein Maran on tänavu festivalil oma uhiuue filmiga “Peetrike Laanetagusel”. “See on filmitud samas, kus Rein Marani mängufilm “Laanetaguse suvi” aastal 1980,” tutvustab Silvia filmi tausta.
Kaader Rein Marani uuest filmist “Peetrike Laane­tagusel”. See on filmitud samas kohas, kus tema varasem mängufilm “Laanetaguse suvi” (1980).

“Seal siis nüüd tema lapselaps avastab loodust, vaatab putukaid ja muid loomi, see on väga armas lapse pilgu läbi looduse avastamine.”

Üheksakümmend loodusfilmi

Festivalil on 90 filmi ja neid näeb Lihula kultuurimajas kolmes saalis korraga. Umbes pooled filmid osalevad võistlusprogrammis, mida hindab rahvusvaheline žürii. Võistlusprogrammi filmid linastuvad suures kinosaalis korraliku heliga ja on ka eesti keelde tõlgitud.

“Proovime sel aasta subtiitreid esimest korda, meil on varem olnud tõlge kõrvaklappidesse,” mainib Silvia veel üht uuendust.

Klassikalistest loodusfilmidest toob Silvia välja festivali sagedase osalise, Saksa režissööri Jan Hafti filmi “Päikeselapsed – liblikad”. “Enamik filmis näidatavaid liike on Eestis ka olemas,” tutvustab Silvia. “Keskkonnakaitse teemal pakub ilmselt suurt huvi ookeanide tervisest rääkiv film “Sinine”.
Saksa režissööri Jan Hafti film “Päikeselapsed – liblikad”. Enamik filmis näidatavaid liike on ka Eestis olemas.
Huvitav on veel Soome film “Aktivist”, ühest Põhja-Soome tüdrukust, kes on võidelnud, et tema kodukanti väärismetallide pärast üles ei kaevataks. Filmitegija ja peategelane ise tulevad ka festivalile.
Soome film “Aktivist” räägib loo Põhja-Soome tüdrukust Riikka Karppi­nenist, kes on võidelnud, et tema kodukanti väärismetallide pärast üles ei kaevataks. Filmitegija ja peategelane ise tulevad ka festivalile.

Looduse või keskkonnakaitse kõrval võtab osa filmitegijaid fookuseks hoopis kunstipärasuse. Siinkohal tuleb meelde Rein Marani ütlemine, et me ei unustaks: film on näitemäng, ka loodusfilm. Peab nautima kogu seda mängu, mis autor loodusest on meie ette toonud. Näiteks sobib siia Leedu film “Iidne mets”, mis esitleb võimsaid looduskaadreid üksnes muusika taustal.”

Silviat ennast üllatas tänavu USA film “Tavatult suured närilised”, mis räägib võõrliigist nutriatest. “See on ootamatult teistmoodi huvitava huumorimeelega jutustatud lugu,” leiab ta.

Seekord on festivalile oodata ligi 30 filme esindavat väliskülalist. Üks filmitegija saabub isegi Alaskalt. Eelmisel aastal oli kaugeim tulija Hiinast.

Loodusest loodu tähistamine

Festival loob inspireeriva keskkonna, mis toob igal aastal palju inimesi kokku. Festival tähendabki ju pidu. “Ise mõtestan seda kui loodusest loodu tähistamist – saame ühe korra kokku ja näitame oma loomingut,” mõtiskleb Silvia.

Looming pole aga üksnes film. Sel aastal tulevad rühmituse Symbiosis ehtekunstnikud, kes õpetavad, kuidas valada endale väikest linnumunakujulist ehet – väikest koopiat festivali auhinnameenest, mille autor on Merilin Pedastsaar.

Poetess Doris Kareva pühendas linnumunadele ja loodusfilmifestivalile luuletuse. Kultuurimajas näitusel astuvad üles Matsalu kandis elavad või suvitavad kunstnikud oma töödega. Lihula uues Tapamaja galeriis saab näha Kalli Kalde linnupilte. Huvilised võivad oma käega proovida ka kohaliku käsitöö tegemist – käsitöötoas demonstreeritakse Epp Kärveti juhendamisel patselapilise vaiba kudumist. Ka muusikat jagub mitmes kohas nii reede kui laupäeva õhtul.

Loodusfilmide festival on kohalikule Lihula rahvale oodatud sündmus. Alati on kaasa haaratud Lihula gümnaasiumi õpilased, kes aitavad piletikontrollidena ja muul moel kus vaja. Lihula noortemaja noored käivad festivali pildistamas, nad saavad selleks eraldi fotoharidust. Lihula kultuurimaja sai mõni aasta tagasi hea kinotehnika, sest on ju vaja näidata tänapäevaseid loodusfilme. Ka kohalikud kohvikupidajad ja majutusasutused juba arvestavad, et festivali ajal tuleb palju rahvast. Tekivad pop-up-kohvikud, kus mõnusalt aega veeta.

Festivalil leiab igaüks midagi huvipakkuvat

Silvia kutsub kõiki festivalile. Ööbida saab mõnes külalistemajas, kust mugav hommikul vara loodusesse linnuvaatlusele minna, et hiljem tulla Lihulasse filme vaatama ja festivalimelu nautima. Neil, kes planeerimisega hiljaks jäänud, on võimalus legendaarses Lihula lasteaias oma magamiskotiga ööbida, hommikul pakutakse ka putru.

“Reedel hommikul kell 6 läheme Lihula kultuurimaja eest bussiga ka linnuvaatlusele, Maire Tooming on giid,” tutvustab Silvia veel üht võimalust. “Isegi kui linde ei näe, pakub hommikune loodusretk kindlasti elamuse.”

Kolmapäeval ja neljapäeval ootab festival kooligruppe Lihulasse tasuta filme vaatama. Neljapäeval lubas RMK teha rahvuspargi ekskursiooni lastele ja keskkonnaamet pakub haridusprogrammi. Kui õpetajatel on soovi lastega tulla, tuleb festivaliga ühendust võtta.

Laupäeval vahetavad Lihula mõisas loodusfotograafid kogemusi, räägivad muusika saatel põnevaid lugusid ja näitavad oma pilte. Ka Joosep Matjuselt saab kuulda, mis filmi tegemisel juhtus.

Eelmise aasta võidufilmi autor norrakas Are Pilskog ütles oma tänukõnes, et ta pole kunagi näinud loodusfilmide festivali, kus nii palju publikut oleks. “Võib-olla me olemegi maailmas mõnes mõttes erilised, et meil see pole ainult kitsa ringi üritus,” arvab Silvia. “90 filmi hulgast leiab ka looduskaugem inimene endale kindlasti huvipakkuvat vaatamist.”

PROGRAMM

Noppeid festivali kavast Lihula kultuurimajas
Festivalil on 90 filmi ja neid näeb Lihula kultuurimajas kolmes saalis korraga.

Kolmapäeval, 19. septembril

Kl 10 “Peetrike Laanetagusel”, Eesti, 52 min. Filmi kommenteerib Urmas Tartes. Külaline režissöör Rein Maran.

Neljapäeval, 20. septembril

Kl 10 “Päikeselapsed – liblikad”, Saksamaa, 51 min.

Kl 19 “Sinine”, Austraalia, 76 min.

Reedel, 21. septembril

Kl 18 “Tuulte tahutud maa”, Eesti–Saksamaa, 63 min. Maailmaesilinastus! Külaline režissöör Joosep Matjus meeskonnaga.

Kl 21 “Tavatult suured närilised”, USA, 69 min.

Laupäeval, 22. septembril

Kl 12 “Aktivist”, Soome, 57 min. Külalised režissöör Petteri Saario ja peategelane Riikka Karppinen.

Kl 15 “Iidne mets”, Leedu, 86 min.

Kl 18 festivali auhinnagala ja võidufilm.

Pühapäeval, 23. septembril

Kella 13–17 võidufilmid.

Loodusfilmide festival jõuab esmakordselt Pärnusse

Pärnus Apollo kinos neljapäeval, 20. septembril

Kl 13.15 võimalus tutvuda Pärnu Loodusmaja liblikakollektsiooniga!

Kl 14 “Päikeselapsed – liblikad”, Saksamaa, 51 min.

Kl 18 “Sinine”, Austraalia, 76 min.

Filme näidatakse veel Haapsalus, Pürksi kultuurimajas ja Tallinna loomaaias.