Hobune Vertu

Hobune kodustati juba enam kui 6000 aastat tagasi Ukraina, Edela-Venemaa ja Lääne-Kasahstani steppides. Hobuseid kasutati seal algselt ratsutamiseks ning liha- ja piimaloomadena.

Maailmas elab praegu ligi 61,6 miljonit hobust. Kokku on hobusetõuge üle 300 ning Euroopas saja ringis. Eestis on hobuseid viis tõugu, neist kolme loetakse ohustatud tõuks – eesti hobune, eesti raske­veohobune ja tori hobune.

Põllumajandusmuuseumis elab nelja-aastane kõrb eesti raskeveohobune Vertu. Tema kasuks otsustati, kuna eesti raskeveohobune on rahuliku temperamendiga, energiline ja healoomuline.

Ta on tüse, tugeva konstitutsiooniga, hästi arenenud lihaste ja tugeva luustikuga külmavereline hobune, kes on aretatud peamiselt Rootsist ja Belgiast sisse toodud ardennide ning kohalike hobuste ristamise teel. Eesti Hobusekasvatajate Seltsi andmetel oli tänavu 1. jaanuari seisuga Eestis kokku 361 eesti raske­veohobust.

Aastaring muuseumis

Põllumajandusmuuseumi roll on tutvustada Eesti põllumajanduse ja maaelu ajalugu ning tänapäeva, sealhulgas ka loomatõuge ning taimesorte.

Muuseumis loomade pidamise eesmärk on näidata tänapäeva lastele põllumajandusloomi ning tutvustada, milliseid töid loomadega varasemal ajal tehti ja milleks neid talupidamises kasutati.
Muuseumi põllul saab proovida põllutöid: külvata seemneid, rohida, võtta kartuleid, sirbiga rukist lõigata. Kõike seda, mida tänapäeva lapsed enam maal vanaema juures tihti ei näe ja omal käel järele proovida ei saa.

Aastaring muuseumi aias algab kevadiste põllutöödega ja lõpeb sügisel saagikoristusega. Väga populaarne on rukkimaarjapäev, kus kõik huvilised saavad vikati või sirbiga rukist lõigata, vihkudesse köita ja teha ilusa rukkihaki. Muuseumi põllul kasvab ’Sangaste’ rukis.
Tänavusel rukkimaarjapäeval 15. augustil avatakse ka uus ekspositsioon Rukkiküün. Samal päeval toimub ka küüslaugufestival.

Hobune Vertu naudib külastajate tähelepanu väga ja õpib muuseumihobuse ametit. Õige pea hakkab ta külastajaid sõidutama vankri ja saaniga. Praegu naudib Vertu veel noorpõlverõõme koos kahe poni, lehma, kahe kitse, kahe lamba, jänkude ja vuttidega. Kõik need toredad loomad ootavad teid külla Eesti Põllumajandusmuuseumis!