Uus saade asemele

"Uuenev maaelusaade tuleb teise nimega ja vahetub osa tegijaist," kinnitas ETV elusaadete toimetuse juhataja Ulvi Pihel. "Senisest vähem saab näha lugusid suurtootmisest, rohkem antakse aga häid nõuandeid vaatajate soovil - aiandusest, jahindusest, kalandusest."

Pihel selgitas veel, et kuna lood inimestest, nende töödest ning tegemistest maal on sellise saate väga vajalik osa, saab niisuguseid lugusid ka edaspidi näha. Ka sellised teemad nagu külaliikumised, ettevõtlustalud, maainimese hobid, käsitöö - kui vaid mõned neist üles lugeda - jäävad vaatluse alla.

Nii et "Maahommikut" küll enam ei ole, aga laupäevahommikuti kell 10 on Piheli meelest kindlasti põhjust teleri ette istuda nii põliselt maal ja väikelinnades elavatel inimestel kui ka neil, kel maal isa- või suvekodu. "Miks mitte linnainimestelgi, kes maaelu eripärasid hinnata oskavad."

"Maahommiku" saatejuht Mati Kirotar teatavasti uue saatesarja tegemises kaasa ei löö, vaid lahkub üldse Rahvusringhäälingust. Kirotar ETVst lahkumist ei eitanud, kuid lisas, et juhtkonnaga on veel asjad lõpuni läbi rääkimata. "Ilmselt lahkun tõepoolest, aga millal täpselt, see selgub vast hiljemalt 10. detsembri paiku."

"Prillitoos" pühapäeviti

Pika ajalooga ja vajalik saade "Prillitoos" on ka uuel aastal ETV eetris pühapäeviti kell 15.

"Kui seni on saade eetris olnud kaks korda kuus ehk üle nädala, siis uuest aastast näeb seda igal pühapäeval," kinnitas Ulvi Pihel.

"Prillitoosi" uuendamiseks ja uute ideede leidmiseks korraldatud konkursi võitis OÜ Haridusmeedia, kes toodab ka ETVs jooksvat erivajadustega inimestele mõeldud saatesarja "Puutepunkt".

"Tootja on küll üks, kuid kumbki saade on ikka oma nägu," ütles Pihel.

"Prillitoos" on ETV ekraanil olnud veidi rohkem kui veerand sajandit. Saate lõid omal ajal Hagi Šein, Peeter Maimik ja Helgi Oiderma, et hinnata eakate inimeste elukogemust ja pakkuda võimalusi ühistegemisteks ning vaba aja veetmiseks. Samu traditsioone peab "Prillitoos" au sees praegugi.

Ulvi Piheli sõnul soovib ka uuenenud "Prillitoos" väärtustada elukogenud inimest - tema elu- ja töökogemust - ning samas aidata tal orienteeruda ajaga muutuvates seadustes, soodustustes, võimalustes, kuid paratamatult ka vanusega kaasnevates probleemides.

ETV peatoimetaja Heidy Pruuli lisas, et nii "Prillitoosi" kui ka uue maaelusaate juhtide kandidaatidega peetakse veel läbirääkimisi ja õige pea saavad nende nimed ka välja öeldud.

"Saade on paljuski saatejuhi nägu, nii et nende inimeste roll on kahe pikalt eetris käinud saate uuenemisel tähtis," rõhutas Ulvi Pihel.