VALIMISED
KOV valimised
, mis tõid väikestesse kohtadesse hulgaliselt uusi elanikke ning mitmekordistasid rahvaarvu (praeguseks paljudel juhtudel juba taandunud endisele tasemele).

Mõnes kohas ei muutunud midagi, teises kohas tõusid võimule täiesti uued tegijad ning uskumatult populaarseks muutus üleöö Vormsi saar, kuhu tahtis vallavanemaks ühtäkki ligi 40 inimest.

PIIMAGA JA PIIMATA
Vabalangusse
kukkunud piimahind ning selle kaasa toodud raskused ja tülid, mis osalt päädisid sõnnikukoorma toomisega pealinna kaubanduskeskuse ette ning vasikate veoga Toompeale.

Sellest hoolimata tegid lehmad Trilla ja Tare suurtulemused: 5. jaanuaril lüpsis Kehtna Mõisa osaühingu lehm Trilla 82,1 kg piima, tema rekordi purustas Torma lehm Tare 4. märtsil, lüpstes uueks päevarekordiks 83,7 liitrit piima.

Aasta Viss 2009 tiitel aga läks tänavu Tartu Agro AS lehmale Feti, kelle piimatoodang ulatub aastas 14 000 kiloni.

*AASTA KÜLAD
Aasta Külaks sai koguni korraga kaks küla — tiitli said Viitina küla Võrumaalt ja Kiideva küla Läänemaalt.

Viitina puhul paistis žüriile silma noorte pealehakkamine ja energia, Kiideva puhul andis hea tulemuse tugev kogukond.

 PÕLLUMEES
Aasta Põllumehe tiitel läks Võrumaa mehele Mart Timmile, kes ei taha kuuldagi sellest, et põldudele peaks edaspidi panema kasvama võsa ning toidu kasvatamise sinnapaika jätma.

“Põllul peab midagi inimeste tarbeks kasvama,” rõhutab aasta põllumees. “Agronoomi ramm on põllumehe ramm.”

 PADAR BRÜSSELIS
Samuti sai maamees Võrumaalt Brüsselisse — seal resideeruv Ivari Padar ütles 30. oktoobri Maalehes, et elul pole vigagi, kliima on Eestiga võrreldes leebem, linn üsna ilus ning korter sobiv.

Padar andis ka teada, et kuna elupaiga esimene üürnik oli Toomas Henrik Ilves, siis võib tema nüüd uhkusega öelda, et praeb kartuleid presidendi panniga.

 KOHTUSAAGA
Suurtest sündmustest on maarahvas huviga jälginud isand Reiljani kohtusaagat, mille juures figureerib ka endise põllumajandusminister Ester Tuiksoo nimi.

Viimasel ajal, tõsi küll, on olnud märgata vähekest väsimust ning huvilangust, kuid ometi tahaks maainimesed teada, mis sellest protsessist lõpuks välja tuleb. Maaleht lubab, et hoiab teemal jätkuvalt silma peal.

MAAKAUP vs ÖKO
Uue tegijana on püünele astunud taluturud ja maakauba linna vedamine, mis varasema ökokaubanduse asemel pakub lihtsat maal kasvatatud kraami. Enamike kaubaringidega on võimalik ühendust saada interneti kaudu ning lasta kartul soovi korral kasvõi Lasnamäe kortermaja või Viimsi villa ukse taha tuua.

TANTS JA LAUL NÜÜDAB TOIDAB MEID
Aasta
kultuuri, seltskonna ja omal kombel majandussündmuseks tõusis tantsu- ja laulupidu, kuhu saabus maalt tuhandete kaupa osalejaid ja vaatajaid. Tantsupeo nimel ei peljanud osalejad käiku lasta ausalt välja teenitud puhkust ning ohverdada oma nahka, lastes sellel kõrbeda nii äikses kui päikses.

Loe veel:

FOTOD: laulu- ja tantsupidu 2009

 TÖÖTUSE TONT
Tööjõu-uuringu andmetel oli 2009. aasta III kvartalis töötute hinnanguline arv 102 000, mis on Eesti taasiseseisvusaja suurim ning on valusalt räsinud kõiki Eesti maakondi.

 HUNDID-KARUD KÄISID TOAS
Sel aastal tõusis taevani hiidlaste kurbus metssigade laastatud põllulappide üle, mandril ringutasid ahastuses käsi lambakasvatajad hundikahjusid kokku lüües ning tagatipuks ütles üks jahimees, et karusid on juba nii palju saanud, et varsti hakkavad nad koolilapsi sööma.
Seepärast sai palju kiita tubli Hiiu saare mees, kes paljakäsi metsanotsud lauale lihaks tegi ning pisut maksis riik kinni ka metsloomade tekitatud kahjusid, kellest suurim summa läks huntide arvele.


ELU SUURED KÜSIMUSED

kui palju apteeke suudab lõpuks hävitada digiretsepti tulek ning koole hingusele viia koolireform? Kas vaktsineerida end uue gripi vastu ning millal hakkavad suusatajad taas kuldseid medaleid tooma?