• 26. I avastati kosmoseteleskoobiga Hubble kõige kaugem objekt universumis.

Siniste tähtede galaktika UDFj-39546284 asub 13,2 miljardi valgusaasta kaugusel. Seega on see moodustunud vähem kui 480 miljonit aastat pärast Suurt Pauku.

  • 8. II mõõdeti, et kõige pikem praegu elav inimene on türklane Sultan Kösen (sünd 10. XII 1982), kellel kasvu 2 m 51 cm.
  • 29. V hääletasid maltalased referendumil selle poolt, et riigis tuleks lubada abielulahutust. Jah-hääli anti 72%. Seadus kehtestati oktoobris. Nüüd on lahutus keelatud ainult Filipiinidel ja Vatikanis.
  • 1.-2. VI oli osaline päikesevarjutus. Haruldase juhusena sai seda päikesevarjutust Põhja-Soomes ja Põhja-Norras näha keskööl.
  • 21. VI sai vanimaks elavaks inimeseks ühendriiklane Besse Cooper (sünd 26. VIII 1896). Täna saab ta 115 aastat 125 päeva vanaks.

115 aastast vanemaks on elanud 24 inimest. 27. XII seisuga elas vähemalt 110 aasta vanuseid inimesi maailmas 76, neist 70 naised ja 6 mehed. Saja kõigi aegade vanima inimese seas on vastav suhe 91:9.

  • Juunis käis Briti loodusfotograaf David Slater Indoneesias Sulawesi saarel rahvuspargis haruldasi ohustatud sulawesi makaake pildistamas.

Uudishimulikud ahvid said Slateriga sõbraks. Kui ta kord oma statiivil seisvast fotokaamerast eemaldus, läksid makaagid selle ette eputama ja hiljem ise kätt proovima.

Nii klõpsisid makaagid sadu pilte, osa uduseid, osa suurepäraseid autoportreesid, mis veebis kulutulena levima hakkasid. Internetti on need pildid riputanud siiski inimesed.

Huvitav, kellele kuuluvad selle foto autoriõigused?

  • 7. VII siirati Rootsis esimene tehisorgan.

Itaalia professor Paolo Macchiarini siirdas Karolinska ülikooli haiglas hingetoru, mis oli Londonis klaassarrusele kasvatatud patsiendi tüvirakkudest.

Patsient oli 36aastane Eritreast pärit Islandi geoloogiadoktorant Andemariam Teklesenbet Beyene, kes põdes ravimatut kõrivähki.

Macchiarini sõnul on peagi võimalik siirata ka muid tehisorganeid. Uus meetod ei vaja doonorit, organi saab kiiresti ning puudub risk, et organism selle hülgaks.

  • 14. VII võeti Lõuna-Sudaan ÜRO liikmesriigiks.

Seni oli viimatine lisandus Montenegro, kes ÜROsse sai 28. VI 2006.

Nüüd on ÜROs 193 riiki - niisama palju kui Eestis valdu. Näis, mis juhtub enne: kas ÜROsse riike juurde või Eestis valdu vähemaks.

  • 23. X teatas Rahvusliku Üleminekunõukogu esimees Mustafa Abdul Jalil, et Liibüa on vabastatud.

Samas teatas riigi liider, et Liibüa seadused hakkavad põhinema šariaadil. Kõige esimese määrusega taasseadustas ta mitmenaisepidamise.

  • 9. XI kuulutas USA kompanii Global Language Monitor, kes jälgib ja analüüsib maailma keeletrende meedias, blogides ja sotsiaalvõrgustikes, välja ingliskeelse maailma 10 menukaimat sõna 2011. a.

Kõige menukamad sõnad on occupy ja deficit, väljendid "Araabia kevad" ja "kuninglikud pulmad", nimed Steve Jobs ning Osama bin-Laden ja Seal Team 6.

XXI sajandi esimese kümnendi sõnaks kuulutati Global Warming ("üleilmne soojenemine"). Järgnesid 9/11 ja Obama, 7. kohal oli Google ja 10. tsunami.