Mida kunagistest öölaulupidudest mäletate?


ETV ülekande produtsent HELEN VALKNA:
Mäletan ähmaselt, et viibisin seal. Olin ikkagi kõigest 10aastane, küllap liiga nooruke, et sündmust tõeliselt teadvustada.


Eelseisvat laulusündmust ei seostaks ma melanhoolse nostalgitsemisega, pigem nimetaksin seda rahvaks olemise toonitamiseks. Ütleksin, et see on omaaegse ärkamisaja märkamine.


Kui praegu hakataks Balti ketti uuesti punuma, kukuks see ilmselt kõlinal kokku. Õnneks saab kooslaulmisega noid aegu meelde tuletada küll. Pealegi ei oleks tegu tavalise kontserdivalemiga – kuulajad siin, esinejad seal.


Loodetavasti on see kooslaulmise soov meis säilinud, seda enam et lugudest-lauludest on enamik tuntud. Esinejaist ka. Üles astuvad nii need, kes juba tollal seda tegid, kui ka need, kes alles sündisid koos värske vabariigiga.


Vikerraadio saatejuht MAIAN KÄRMAS:
Ükski kindel laul ega esitus ei meenu, lihtsalt tohutu hulk inimesi ja see meelestatus. Peale emotsiooni, mis toona õhus oli, mäletan tohutut inimmassi, mis toona lauluväljakule kokku kogunes.


Otseülekandeks valmistudes loodan ühel õhtul laenata meie mahukast fonoteegist kavas olevad lood ja need läbi kuulata, et tervikust aimu saada.