Veel mõni tund enne istungit jõudis volikogu esimehe lauale pöördumine, millele alla kirjutanud 149 vallakodanikku nõudsid raamatukogu kärpimist puudutava jaanuarikuise otsuse ümbervaatamist.

Idee valla ainsa raamatukogu tööaegade poole võrra kärpimisest, ja seda veel Lugemisaastal, tekitas ahastust nii paljudes Mikitamäe valla elanikes, kui ka ümbruskonna raamatukogude töötajatest ning kultuuriinimestes.

Setomaa.ee internetiportaalis alanud diskussioonis võtsid raamatukogu kaitseks sõna näitleja ja raadiohääl Margus Lepa, kirjanikud Olavi Ruitlane ja Kauksi Ülle, saatejuht Juku-Kalle Raid ja mitmed teised.

“Volikogu tegi vea,” kirjutas oma blogis ka riigikogulane Inara Luigas, kes kuulub Mikitamäe volikogu eelarvekomisjoni ning on aktiivne vallaasjades kaasarääkija.

Nagu eelmiselgi korral, oli kultuurikomisjoni esimees Imre Liivago esitanud volikogule taas eelnõu raamatukogu juhataja ametikoha taastamiseks endises mahus, et võimaldada mikitamäelastele iga päev hommikust õhtuni oma raamatukogu külastada.

Istungi lõpuks luges volikogu esimees ette ka 149 vallakodaniku pöördumise, kus oli muuhulgas öeldud, et Lugemisaastal raamatukogu kärpimine on häbiks nii Mikitamäe vallavõimudele, tervele Mikitamäe vallale kui ka UNESCO vaimse maailmapärandi nimistusse kantud kogu Setomaale. Allkirju pöördumisele andsid Mikitamäe, Toomasmäe, Rõsna, Selise, Rääsolaane, Puugnitsa, Selise, Kahkva, Laossina, Karisilla ja Võõpsu külade elanikud.

“Nüüd on see häbiplekk Mikitamäe vallalt, volikogult ja vallavalitsuselt maha pestud, ma arvan,” sõnas Ilmar Palmik raamatukogu teemat kokku võttes.

Volikogu esimehe kinnitusel jõudis ka tema kahe istungi vahepealsel ajal raamatukogu külastatavust uurida. “9,1 on päevas keskmine laenutajate arv, lisaks paarkümmend arvutikülastust ja ajalehe lugejad, kellest ei jää märki maha. Nii et paljudele inimestele vajalik asi,” sõnas Palmik.