1933.a. Tallinnast startinud M. Vaselle (ei ole teada sõitja eesnime ) Prantsuse sõjatehases toodetud autol Hotchkiss, tuli ralli võitjaks. See on ainus kord, kus ka eestlased on oma nime jätnud selle suursõidu ajalukku.

Tähistamaks selle toreda ja põneva suursõidu järjepidevust ja tähtpäeva, korraldab nüüd Pärnumaa Vanatehnikaklubi  vanasõidukite “Monte Carlo 100” mälestussõidu, 02.juulil Pärnu linnas.

Pärast on sõidukite näitus, vanade maamootorite näitus ja kontsert. Üritus toimub Pärnu Hansapäevade raames ja osalema on oodatud kõik, kel liikumiskorras sõiduk, mis vanem kui 31 aastat. Oleks ju päris tore, kui hästi läheb ja pärast koduriiulile saab panna kuulsate kirjadega võidukarika.

Kui pole osalemissoovi, tasub ikkagi tulla vaatama näitust ja rallit. Siinkohal olgu öeldud,et omamoodi vaatamisväärsused on vanad statsinaarmootorid, mis “popsuvad” Vallikääru vanaautode stardipaiga juures. Eriti maarahvale peaks need lihtsad “oma aja abilised” hingelähedased olema. Ajasid need ju ringi rehepeksumasinaid, laastulõikureid ja panid helendama küla seltsimajas elektrilambid. Alles eelmisel nädalal leiti ja ootab taastamist vana, kahetaktiline petroolimootor! On veel tublisid mehi, kes kõike, mis rauast, kohe vanarauda ei vii.

 Ka hansapäevade programm on põnev, tegevust jätkub Pärnus reedest pühapäevani.

Rallisõit ja arvestus toimub meeskondlikult, kus kaks autot ja kaasa võib sõita soovi korral kogu pere. On ka vahvad lisakatsed. Kui asja vastu huvi, peaks vaatama lähemalt internetist — hansa.parnu.ee, kus kirjas ka ralli reeglid. Registreerimisandmete järgi võib juba öelda, et sõitmas võib näha 1926. aasta Pärnu linna üht esimest taksot Ford-T. Lisaks veel mitmeid tsikleid ja autosid eelmise sajandi esimestest kümnenditest. Osaleda on lubanud ka vanatehnika sõbrad Soomest. Jutu lõpetuseks aga tuleb ikka öelda — oma silm on kuningas.

Ajaloo meenutustest tänapäeva tagasi hüpates olgu tänapäeva autohuvilistele öeldud huvitav fakt: eelmise kuu lõpuks oli Volksvagen Grupp AB müünud maailmas viie kuuga kaks miljonit autot! Seega onsee autotööstus tõusnud maailmas esikohale, tõugates troonilt Jaapaniautod. Ja arvata on, et see jääb kestma veel kauaks.

PÄRNU RETROAUTO TÄNAVARALLI 2011

Pärnu 760

MONTE CARLO 100

Ajakava 2.juuli 2011
1. Kell 9.00-11.30 — kogunemine ja mandaat Vallikäärus,Õhtu tänaval.
2. Kell 12.00-….  — stardib esimene sõiduk täpsussõidule, järgmised
3 min. intervalliga.
3. Kell 11.00-16.00 — statsionaarmootorite näitus Pärnu
Vallikääru välilaval (ralli stardipaik)
4. Kell 13.00-15.00 — lõunasöök võistlejatele.
5. Kell 16.00-17.00 — autasustamine ja lõpetamine, kontsert.

Rallil osalemise reeglid
Ralli on meeskondlik (2 sõitjat erinevatel vanasõidukitel, lubatud on kaardilugeja ja kaassõitjad), stardid toimuvad eraldi. Kõik võistlevad sõidukid peavad olema vanemad kui 31 aastat. Hea, kui osaleja leiab omale meeskonna kaaslase ise. Kui ei, siis toimub sama võistlusklassi kuuluva sõiduki määramine mandaadis. Lisaks sõidule on ka kaks lisakatset, milledest saab võistleja teada kohe mandaadis koos raja legendiga. Peatused trassil on keelatud (varjatud jälgimine), väljaarvatud tehnilistel põhjustel. Rallitee kulgeb avatud liikluses ja ei ole kiiruse peale ega meeletult pikk — 7,5 km.Tegemist on täpsussõiduga, kus meeskonna esimene startija sõidab teisele kontrollaja ette.Tulemused summeeritakse.Võrdse tulemuse korral saab kõrgema koha vanem sõiduk.Protesti korral lahendab olukorra lisakatse.
Rallis osaleva sõiduki tehnilise seisukorra eest kannab täit vastutust sõiduki omanik.

Võistlusklassid
A — autod ja mootorattad
B — mopeedid (kuni 50 cm³) ja jalgrattad

Pärast sõidu lõppemist panevad osalejad oma sõidutehnika näitusele, selleks eraldatud alale.Näitusele võib välja panna üks osaleja mitu sõidukit.
NB! Osaleda võib ka noorema autoga kui 31 a, kuid see eeldab mootorsõiduki erilist ajalugu (valitsuse,ministri auto,ainus järele jäänud,erimudel, jms) ja kaasas peab olema vastav seletuskiri auto juurde, näituse ajaks. Osalemise otsustab peakohtunik.

AUTASUSTAMINE
1. täpsussõidu 4 paremat meeskonda
2. vanim sõidul osalenud sõiduk.
3. suurima masinapargiga näitusel osaleja
4. kaugeim osavõtja
5. oma sõidukile ajakohaseima riietusega ekipaaž
6. paremini restaureeritud statsionaarmootor

REGISTREERIMINE:

Jüri Vaikjärv +37253418951; Raivo Hannus info@konse.ee +3725043614
Kalle Tõnisma +372 5060712