4. Munapüha. Hommikul ärata­takse magajaid urbides - peremees või perenaine lööb magajaid kergelt urvaokstega. Enne päe­vatõusu pestakse silmi värske veega, kuhu on pandud hõberaha, muna või pajutibud. See annab virkust, jõudu ja tervist, hea jume ja nooruslikkuse. Päikesetõusul minnakse õue päikese mängu vaatama. Kes tõuseb enne päeva ja näeb selle tõusu, saab osa päevatera jõust. Värvitakse mune, mängitakse munamänge, käiakse külas.

14. Künnipäev. Algab künniaeg. Põllumees peab künnipäeval kas või ühe vao kündma, siis lumi sulab hästi ja saak tuleb hea. Künnipäeva võiksid tähtsaks pidada ka aiaomanikud ja kõik, kel suvise hooajalise tööga tegemist on.

23. Karjalaskepäev. Kari lastakse selle päeva paiku esimest korda välja. Soele saavad päitsed pähe, poistel päitsed pääst. See tähendab lepingut metsaga: kasupäevani (29.09.) ei tohi susi karja murda, vastutasuks ei tooda karjalaskepäeval metsast puid ega tehta metsale muud kurja. Sel päeval on puud ja võrsed puutumatud nagu hiies. Ka hoidutakse põllutööst ning müra tegemisest, et mitte pahandada kõue. Poisid hakkavad nüüd ehal käima.

Mahlakuu kõvad ja pehmed ajad

1. päev – täiskuu pehme aja algus.

6. päev – Kuu viimane veerand, kõva aja algus.

12. päev – vana kuu pehme aja algus.

14. päev kell 15.29 – Kuu loomine.

16. päev – noorkuu kõva aja algus.

21. päev – Kuu esimene veerand, pehme aja algus.

26. päev – täiskuu kõva aja algus.

28. päev kell 15.18 – täiskuu.

30. päev – täiskuu pehme aja algus.

- 6. aprillil kl 12.37 algab Kuu viimane veerand.
- 14. aprillil kl 15.29 on Kuu loomine.
- 21. aprillil 21.20 algab Kuu esimene veerand.
- 28. aprillil kl 15.18 algab täiskuuaeg.

Tõusvast ja laskuvast Kuust

- Kuu tõusvate liikumiskaartega kaasneb vee ja vedelike liikumineülespoole. Taimedel ilmneb see aktiivsema kasvu ja mahlakusena.Laskuvate kaartega kaasneb mahlade liikumine allapoole ning juurestikuintensiivsem areng.

Allikas: “Maavalla kalender 10223 (2010)”, Maavalla Koda