“Maist jaanipäevani, kui käis palju kooligruppe, töötasime võimsuse piiril,” ütleb AHHAA juhatuse liige Pilvi Kolk.

Teaduskeskuses saab pea igal atraktsioonil käe külge panna ja koolitundides õpitud teooriat praktikas kontrollida.

Seni on kõige menukamaks osutunud lae all trossi mööda jalgrattaga sõitmine ja Münchhauseni torn, kus saab ennast koos kaaslasega kerge vaevaga lae alla tõmmata.

Torn on nime saanud parun Münchhauseni järgi, kes tõmbas ennast koos ratsuga iseenda patsi pidi soost välja.

Mudilaste magnetiks on kujunenud aga veemaailm, kus saab värviliste pallidega mitmeid füüsikaseadusi katsetada.

 Kõiki võlub see, kui saab tibude koorumist jälgida. Iga päev koorub 5–6 tibu, kes siis veel mõne päeva külastajate rõõmuks AHHAA keskuses omi asju ajavad.

Praeguseks on koorunud üle 300 kollase sulekera. Tehnikaajastule kohaselt on üleval ka tibukaamera, mille pilti reaalajas saab keskuse kodulehelt jälgida.

Seasilma lahkamise õpituba

Atraktsioonide valik täieneb pidevalt. “Sellist asja naljalt ei juhtu, et tuled siia kaks korda järjest ja kõik on täpselt sama,” kinnitab Kolk.

Näiteks eile hommikul kolisid suured sipelgad metsa puhkama ja keskusesse jäid ainult väiksemad.

Hiigelsuurt robotsipelgat ja teisi hiidputukaid näeb praegu üleval olevas robotloomaaia näitusel. Selle vahetab oktoobri lõpus välja kosmosenäitus. Plaan ongi iga poole aasta tagant uus näitus Tartusse tuua.

Käed saab valgeks mitmesugustes töötubades. Kõige popimad on juba aastaid olnud šokolaadi ja martsipani valmistamise töötoad, kuid uue asjana on neile kandadele astumas seasilma lahkamise õpituba.

4D-kinos näha ka kohalikud filmid

AHHAA uue kodu ehitamine algas juunis 2009. Koos püsiekspositsiooni rajamisega kulus selleks 250 miljonit krooni.

Euroopa regionaalarengu fondi ning haridus- ja teadusministeeriumi kõrval rahastas seda ka Tartu linn. Linna panus on kolmandik AHHAA ehitus- ja ka hoolduskuludest.

“Tartu ja terve Eesti laste arengut ning õppimist soodustava keskusena on AHHAA-l
täita ülioluline roll ning linn ei saakski AHHAAga rohkem rahul olla,” rõõmustab Tartu linnapea Urmas Kruuse. Ta on väga rahul ka külastajate arvuga, mis on esimeste tegutsemiskuude kohta olnud väga hea ja kõik prognoosid ületanud.

Koolid on septembrist alates ka juba grupikülastuste aegu broneerinud. Lisaks käivad lätlasedki gruppide kaupa siinses teaduskeskuses.

Lisaks AHHAA uuele majale on Tartus ja Tallinnas AHHAA elamuskino, kus saab vaadata 4D-filme.

Praegu on valikus üheksa filmi, millest mõned on teinud Tartu kunstikoolis arvutigraafikat õppivad noored.

AHHAA keskusel on Tallinnas ka filiaal. Seal on praegu pimeduse näitus, kus pimedad giidid juhatavad nägijatest külastajad pimedate maailma.


Täna on pidupäev

- 1. septembril tähistab teaduskeskus AHHAA, mis alustas 1997. aastal tegevust Tartu ülikooli projektina, oma 14. sünnipäeva.

- Sünnipäeva puhul saavad kõik suure tordiga külastajad AHHAA Tartu ja Tallinna keskusesse sisse tasuta.

- “Ootame oma keskustesse kõiki peresid, et üheskoos tähistada AHHAA sünnipäeva ja kooliaasta algust,” ütles AHHAA juhataja Tiiu Sild. Lisaks kingib AHHAA 4D-elamuskino Tartu Lõunakeskuses igale esimesse klassi minejale, kes näitab ette oma uue aabitsa, tasuta pileti ühele seansile.

Allikas: AHHAA keskus