INNA VAATLUS
INNA AEG


Uhiuus nõunik

Kuidas nimetada valitsuskoalitsiooni moodustamist, kus on neli liiget? Kolm musketäri ja Taavi? Kolm meest ja beebi? Neli pulma ja matus?

Aga mitte sellest ei tahtnud ma rääkida. Vaid sellest, et läksin koos vanamees Ainiga oma emale külla. Olime seal mõnda aega, kui mulle tuli äkki kiire väljakutse – IRL on omadega hädas ja mudas, vaja appi tulla mune korvist välja võtma. Niisiis lahkusin Tallinna suunas asju klaarima, aga Ain jäi koos mu emaga kahekesi. Kartsin kõige hullemat, aga seda, mis tegelikult juhtus, ei osanud ma isegi kõige ilusamas unenäos näha.

Pärast raskeid kõnelusi IRLi saatuse teemal helistasin õhtul Ainile mobiili peale, et küsida, kuidas päev läks. „Meil läks sama hästi nagu Keskerakonnal valimistel – sain ühe plusspunkti juurde,“ ütles Ain. Aimasin halba – kui vanamees nõnda sõnu seab ja tõsimeeli juttu ajab, on tegelikult midagi mäda. Küsisin, et kas emale ikka pension toodi koju ära. „Jah, ma vaikselt tilgutasin talle,“ ütles Ain. Ja sellega kõne lõppes.

Mida Ain tilgutamise all küll mõtles? Kui hommikul ema juurde sõitsin, sain teada. Lühidalt on nii. Samal ajal, kui ema oli õues ja kõrvalhoone katust parandas, tõi postiljon pensioni ära, Ain andis allkirja. Ja edasi juhtus midagi sellist, et oi-oi.

„Kallis ämm, kas tahad sada eurot teenida?“ küsis Ain. Mu ema vastas, et miks mitte – kulub hädasti ära. „Mine too poest õlut.“ Ema muidugi läks – mõelda vaid, tood eurose õlle, teenid 99 eurot puhtalt vahelt. Mõeldud-toodud, tehtud-makstud.

Mõne aja pärast küsis Ain taas: „Kallis ämm, kas tahad veel sada eurot teenida?“ Mu ema noogutas, sajaline silme ees virvendamas. „Mine too poest pudel viina,“ ütles Ain ja ema oligi läinud. 92 eurot puhtalt vahelt! Ema käis veel korra järel, otsasaamise likvideerimise eesmärgil.

Kui Ain oli väga sopsus, küsis ta ämmalt: „Kas tahad teenida 50 eurot?“ Mu ema noogutas. „Mine tee nüüd midagi süüa,“ palus seepeale Ain.
Ema oli muidugi nõus – nagu maast leitud raha, sest mis see seakaelakarbonaad mustikakastmes siis ära ei ole.

„Vaat nii saigi mu kallis ämm kogu oma pensioni kätte,“ nähvas Ain.
Nüüd on meil kodus reegel: mina teen iga päev seda, mida mina tahan, ja mu vanamees Ain seda, mida tahan mina.



VAATAKS TÕTT

AUNE PAST:
"Eks ole rahvaesindajad oma rahva keskmisest veidi edevam peegelpilt."

Sirp, 15. juuni 2007

TÕSI TAGA
Liivatamata tänaval pole veel ükski jalakäija suu peale kukkunud.
Vaibale kutsutakse sind selleks, et vaip alt ära tõmmata.
Kui oled kõige peale sülitanud, eks siis tõesta, et sa pole kaamel!
ANDRES ÜLVISTE

ABIKS ELULE
Paar sõna abielumeestele
Et abielu saaks teil heliseda
ning suhe püsiks õrn ja hea –
kui süüdi oled, ikka mööna seda
kui õigus sul, suu ikka kinni pea.
OGDEN NASH
Tõlkinud A. ITSKOK

EDUTABEL
Orissaare tamm
Džomolungma mägi
Niagara kosk
Hiina müür
Eiffeli torn
Niiluse jõgi
TIIT KOPPEL

Keelepeerg
Parem koalitsioneerida kui opositsioneerida
HEIKI MAIBERG

PAETISME
Kes geiperes naistepäeval lilli sai?
Res Publica poistebändil oli viimane Eesti tuur.
JÜRI PAET

AUSÕNA!
NETI RENT


Allikas: Pood Soomes