Kohe-kohe algab E-Piima tütarettevõtte E-Farmeri õuel oksjon, kus Kõivu äkete kõrvale on üht-teist muudki tassitud.

“Viie aasta eest juhtusin Taanis nägema, kuidas sadakond talumeest samasugust oksjonit korraldasid ja see oli väga menukas,” põhjendab Kõiv, miks ta tuli välja mõttega midagi taolist ka meil ette võtta.

Kõiv kuuleb tihtipeale talumehi üksteiselt küsimas, kust seda või toda asja saaks. Sageli on vastus, et hiljaks jäid, viisin just vanarauaks. Kahju neist asjadest, mida mõnel vaja oleks. Kõiv ise tõi lisaks äketele Põlvasse kohale veel kreissae, keevitusaparaadi, piimapumba, leeklampe, Partneri sae.

Tunniga plats puhas

“Vajavad ainult veidi putitamist, Partneri sael näiteks vaja kolvirõngad vahetada,” räägib Kõiv, kel teine saag kodus olemas.

“Käiad, leeklambid, relakad – kõik kokku vaid 25 krooni,” alustab oksjonihaamrit käes hoidev Taevaskoja mees Jaan Tobreluts kümmekonnast tööriistast koosneva komplekti mahamüümist.

Nagu arvata võib, ei jää 25kroonine alghind üle löömata. Oksjonil ostjatena kirja pannud meeste (naisi polnud näha ka lihtsalt uudistajate seas) käes tõusevad numbrid, et teada anda oma ülepakkumine. Algul 40 krooni, siis 100, siis 110, 150, 160, 200 ja lõpuks 210.

“210 kolmandat korda ja müüdud number kaheksale!” Haamrikolks kinnitab, et Räpina valla talunik Endel Härm võib seda kraami nüüd enda omaks pidada.

E-Farmeri juhataja Aavo Illak on toonud oksjonile viis karbitäit mutreid, seibe ja polte ning küsib kogu selle hunniku alghinnaks 100 krooni. Ta on neid 30 aastat tõstnud nurgast nurka, sest kodus on masinatest vaid muruniiduk. Algul tõuseb hind 200 kroonile, lõpphinnaks jääb 220 krooni.

OÜ Veskimeister pakub lausa uut kaupa – mineraale ja jõujooki loomadele – ning küsib alghinnaks piima ühe liitri kokkuostuhinna 3 krooni ja 20 senti. Ettearvatult läheb siin ülepakkumine kõige suuremaks ning lõpphind ületab alghinna ligemale sada korda.

Oksjonijärgne arveteklaarimine: Raivo Musting (Külmsoo talu, vasakul), Endel Härm (Kõlliste talu) ja Andres Hellenurme (Veskimeister OÜ).
“Kolmsada krooni kolmandat korda ning number neli, Raivo Musting, saab selle endale,” lööb Tobrelutsu haamer viimast korda.

Veidi varem on suure saunasõbrana tuntud Külmsoo talu peremees Musting saanud alghinna, 132 krooni eest, puitraamis saunapeegli omanikuks.

Tunni ajaga on kogu platsile toodud kaup uue omaniku leidnud. Äkked lähevad 100, Kempi keevitusagregaat 500 ja piimapump 200 krooniga number 3 all esinenud kõige julgemale hinnapakkujale Heino Kaharile.

“Mul on äketele hea otstarve – teen neist maale isakoju, kus keegi alaliselt ei ela, akendele liikuvad trellid,” selgitab Kahar ostu mõtet, lisades, et võtab seejuures ainult pulgad äketelt maha.

Traditsiooni algus

Roostevaba piimapumbaga saab aga igasuguseid vedelikke, kas või vett pumbata. Hobipõllumehele, nagu Kahar on, kulub marjaks ära ka väike ratastel keevitusagregaat. “Ei läinud kokku tuhandet kroonigi, aga sain mitu vajalikku asja kätte,” on mees oksjoniga rahul.

Müümata jäävad üksnes kõige kallimad asjad, mida oksjoniplatsile kohale tuua oleks raskevõitu. DeLavali kalasabalüpsiplatsi (5 x 2) seadmed aastast 2004 alghinnaga 200 000 krooni, söödamikser (7 m³) 80 000 kr ja DeLavali viis lüpsimasinat koos pesu­automaadiga 40 000 kr.

“See lüpsiplats on tegelikult uus, ainult kaks aastat töös olnud, kuni vahetasin robotite vastu välja,” seletab Räpina valla taluperemees Endel Härm.

Härmi meelest oleks lüpsiplatsile tahtjaid küll, kuid madala piimahinna tõttu ei jõua keegi seda praegu osta. Vaatamata sellele, et oksjonil saanuks selle poolmuidu, päris uue hind on 700 000 kr kanti.

Oksjoni lõppedes  leidis kõik kohaletoodu uue omaniku.
Kuigi oksjonil on osavõtjaid kõigest kümmekond, ei arva korraldajad, et esimene vasikas aia taha läinuks. Pigem peavad nad seda uue traditsiooni alguseks ja juba kevadel kavatsetakse uus oksjon pidada.

“Eks masu saab ka kunagi läbi ja võib-olla kümne aasta pärast ei mahu rahvas siia enam äragi,” on E-Farmeri juhataja Aavo Illak optimistlik.

Rahul on ka mõtte autor Jaak Kõiv, kes sai nüüd garaaži- ja aianurka palju vaba ruumi.

“Kui ma viinuks siia toodu vanarauda, saanuks ma esiteks vähem raha ja teiseks, keegi poleks saanud õnnelikuks vajaliku asja omandamisest,” võtab Kõiv päeva kokku.