Auhinnagala lõpetab Andres Slapinši dokfilm “Liivi laulud”, millega austatakse 20 aastat tagasi Riia tulistamises langenud tuntud filmiloojat. 10. juuli õhtul kordab ETV 2 Eesti rahva auhinnaga pärjatud filmi koos teise ja kolmanda koha saavutanud linateostega.

Suvepealinna filmipidu on ainulaadne festival, mis peab ühe oma võistluskavadest maha teleekraanil. Sedalaadset koostööd filmifestivali ja telekanali vahel kuskil mujal maailmas ei leidu.

Mark Soosaare valikud

Televisiooni poolt vaadates on Pärnu filmifestival kujunenud igasuviseks telesündmuseks, kus kogu rahvas saab kaasa lüüa. Võidavad ju mõlemad pooled — festivali jaoks on see võimalus olla laiemalt nähtav ja televisioonile võimalus olla osaline kultuurisündmuses, mis loob uusi väärtusi.

Filmid on väga eriilmelised, keskendudes sel aastal teema “Õnneotsijad” alla. Mark Soosaar, kes on festivali algusest peale vedanud ja ka ise suurepärane dokumentalist, oskab oma tundliku meelega valida parimatest parimaid filme ning leiab intriigide tagant üles õrnad inimhinged, mis kõnetavad meid just siin ja praegu.

Ehkki vaatamist väärivad kõik filmid, tasuks mõned neist siiski esile tõsta. Näiteks Kim Longinotto järjekordne suurteos “Roosad sarid” jälgib hindu naiste keerulisi saatusi, kus lapsena paari pandud tüdrukud satuvad tihtipeale vägivalla ohvriks ja peavad taluma lõputuid alandusi.

Need emotsionaalsed lood, milles naised püüavad oma õiguste ja vabaduse eest seista, kuid milleks neil paraku selles ühiskonnas väga vähe lootust on, jõuab eetrisse 4. juulil ETV 1s kell 22.

Boris Gerretsi dokumentaalfilm “Inimesed, kes ma oleksin ja ehk olengi” on intiimne film Londoni tänavaelanikest. Autor kasutas filmimiseks mobiiltelefoni, et olla kohal igal hetkel ja siseneda täielikult teise inimese ellu.

Gerretsi tegelasteks kujunesid kolm esmapilgul väga kauget isikut: Brasiiliast pärit ja endale meest otsiv iludus Sandrine, narkomaan Steve ning lauljatar ja poetess Precious.

Kui ühel hetkel selgub, et filmi autor on armunud oma kangelasse Sandrine’i ja leiab end tema sängist, siis on paras aeg ekraanile ilmuda ka Boris Gerretsil endal.

Igaüks on ikkagi üksik

Nii ongi filmis neli tegelast, kes kõik otsivad õnne teises inimeses. Nad unustavad, et igaüks on siin ilmas suurel määral ikkagi üksik ja õnn võib olla lausa käeulatuses — peidus sinus eneses! “Inimesed, kes ma oleksin ja ehk olengi” on eetris 6. juulil ETV 1s kell 22.

Lätlased on viimaste aastate jooksul suutnud dokumentalistika vallas suure hüppe teha, üks intrigeerivaim film on kindlasti “Perekonnainstinkt”. Noor naine Zanda kasvatab väikeses maamajas oma venna Valdisega saadud lapsi, samal ajal kui vend istub vanglas. Kodune elu koos alkoholi ja igapäevase raha- ning toidupuudusega toob pidevalt kaasa arusaamatusi ja vägivalda.

Lapsed ootavad koju Valdist, kes on neile nii isaks kui onuks ja keda nende ema plaanib maha jätta, ehkki samas armastab. See on romantiline lugu tõelises mudamülkas, mille elanikud ei taha alluda ühiskondlikele normidele, kuid igatsevad siiski inimliku õnne. “Perekonnainstinkti” näeb
ETV 1s 8. juulil kell 22.10.

“Naisteta küla” viib meid Serbia edelapiirile Zabrdje mägikülla, kus elab vaid neli meest, kellest kolm on vennad: Dragan, Zoran ja Rodoljub. Sealsetes majades pole kaasaegseid mugavusi, aga mis kõige hullem — puudub ka hoolitsev naisekäsi.

Zorani sõber Danko leidis endale küljeluu naaberriigist Albaaniast, kus mõned külad on vaid õrnema soo päralt. Nii otsustabki Zoran, et kahe riigi vaenust hoolimata tuleb ka temal Albaaniasse minna.

Kas Zoranil õnnestub sealt sinilind kinni püüda, sellest Srdjan Sarenaci humoorikas võtmes film pajatabki. “Naisteta küla” on eetris 9. juulil ETV 1s kell 21.35.

Maa- ja loodusesõprade maiuspalad
Paljud festivalifilmid tele-eetrisse ei mahu — allpool mõned soovitused nende hulgast:

- “Päikesekuninganna” — Ameerika dokfilm mesilasperede salapärasest kadumise sündroomist kõigil mandritel. (Linastub Pärnus, Haapsalus.)
- “Turismimaastikud” — kormoranide kasutamine rannapüügil Hiinas. (Pärnus, Kihnus, Manijal.)
- “Meestemägi” — lambakasvatus Poolas. (Pärnus, Haapsalus.)
- “Lukomir — kuus kuud lahus” — rändkarjandus Bosnia-Hertsegoviinas. (Pärnus, Heimtalis.)
- “Tõus ja mõõn”, lätlased Iirimaal rannakarpe korjamas. (Pärnus, Otepääl.)
- “Hania ja Stansi maailm” — Poola talupere elu. (Pärnus
ja Heimtalis.)
- “Karjalaager” — kirgiisi mägikarjused. (Pärnus, Heimtalis.)

Täpsema info festivali kava kohta leiab aadressilt www.chaplin.ee.