Otepääl kasvanud viinamarjad saavad veiniks
Nädalavahetusel korjati hulga huviliste kaasalöömisel Jaak Eensalu viinamarjaistanduses Otepää mail saak 250-lt taimelt, millelt saadi pärast purustamist ja rootsude eemaldamist üle 150ne liitri vedelat massi.
“Mass pumbati tõrde ja sinna lisati ka juba käärivat viinamarja mahla, kokku peaks sellest kogusest tulema üle saja pudeli veini,” selgitas Jaak Eensalu.
Keskmiseks viinamarjamahla kuivaine sisalduseks mõõtis Eensalu 14 %, mis sellise külma suve kohta polegi tema hinnangul väga paha. Siiski tuleb protsessi käigus lisada valmivale veinile suhkrut, sest Eesti jaheduses küpsevatel viinamarjadel seda vajalikul määral ei teki.
Varasematel aastatel on viinamarjakasvataja veini teinud paarikümne pudeli kaupa, nii suur kogus on käsil esimest korda.
Kuidas märjuke maitseb, saab teada alles tuleval suvel.
Kuidas viinamarjakasvatus Annemäe talu viinamäel läheb, loe siit.