Nimelt möödub tänavu 770 aastat Taani hindamise raamatu koostamisest, mis tähendab, et paljud Eesti külad kajastuvad sestpeale kirjalikus ajaloos.

“Järve, Kohtla, Peeri, Paate, Kukruse, Saka, Ontika ja Valaste,” loetleb Kohtla vallavanem Etti Kagarov külasid, mille esmamainimist 12. juulil värvika peoga tähistati.

Õnneks on ka linn

Kokku on 101,6 km² ning veidi rohkem kui 1600 elanikuga vallas on 17 küla, kümnel tegusamal neist ka külavanemad.

See ongi üks olulisi aluseid, millele Kohtla valla valitsemine ja elu toetuvad. Külavanemate kaudu tuleb mureteade vallamajja ja liigub rõõmuteade külla.

Miks just külad? Sest ilma nendeta ei jääks vallale just palju alles — vaid mõni mõis (Saka ja Ontika on eraomandis, Kukruse kuulub vallale), üks rahvamaja ja üks raamatukogu. Ning mõned spordiväljakud.

Kõik muu asub Kohtla-Järve linnas, mille ümber Kohtla vald suuresti kaardub. Ja mis enne linnaks saamist aastal 1946 ka valla koosseisu kuulus.

Kuna linn on lähedal, pole vallal vaja korraldada muud hädapärast, kui et külades puhas vesi tuppa jõuaks, must ära voolaks ning teedel nii suvel kui ka talvel autoga sõita saaks.

Koolis käivad lapsed linnas või lähivaldades, lasteaias ka. Arsti ja apteeki väisavad tõbised linnas, hooldekodud asuvad samuti mujal. Tööl käiakse valdavalt linnas (igast neljast tööealisest kolm). Ning kauplustes ja turul. Postkontoris ka.

Peaaegu pooltel valla elanikest pole ka linnas kaugel käia: linna viimased ja valla esimesed majad puutuvad 700 elanikuga Järve küla juures otsapidi kokku.

Teeme pargi ja laululava

Linna läheduse mõjul ongi tõsiasi see, et kui küsida Etti Kagarovilt, millega vald lähiajal tegeleda plaanib, viib ta küsija Kukruse Polaarmõisa taha ja näitab käega mere poole.

Siia peab tulema heakorrastatud park, aga ka jooksurajad. Ning veidi kaugemale laululava. Ka paljud muud tegevused on suunatud sellele, et rahvas kenamas ümbruses mugavamalt elaks. Märksõnad valla arengukavast aastani 2015: viidamajandus, välisvalgustus, bussipeatused, tervislike eluviiside edendamine.

Näide viimase kohta: Kabelimetsa külla rajati eelmisel aastal uus spordiväljak, kus on võimalus nii tennist kui ka võrk- või korvpalli mängida.

Loomulikult on vallal ka argisemaid muresid, aga neid niisama lihtsalt ja väikese rahaga lahendada ei saa. Tolmavate külateede peale kohaliku omavalitsuse jõud lihtsalt ei hakka. Kuigi praegu, kõiksugu ehitustööde ajal, tõstavad veoautod hirmsasti tolmu üles ning tuul toob selle silma ning kopsu.

Armas rahvas laulis kaasa

Tehtud ja tegemata tööde suhe on Kohtla vallas siiski plussis — vähemalt kinnitasid seda need, kes Kukrusel terve pühapäeva külade esmamainimise 770. aastapäeva pidasid.

Sellesse päeva mahtusid ajalookonverents, taidlejate kontsert, käsitöölaat-näitus, küladevahelised jõukatsumised, töötoad, aga ka saate “Lauluga maale” ülesvõtmine ning simman. Kõigele sellele lisandus 30 plusskraadini küündinud õhusoojusega ilm.

Mõnda kirevat kildu Kohtla valla elust näeb ka saates “Lauluga maale”, mis on ETV eetris 18. juunil kell 20.10. Galerii ja videod päevast on üleval Maaleht.ee-s.