Ka kaupmehi ja külastajaid oli varasemast vähem. “Kuni neljateistkümnenda laadani läks suhteliselt tõusvas joones, kuid viieteistkümnes kord langes,” tõdeb Astel. Müüjaid oli 900 ringis ja külastajaid üle 11 000, aga varem on neid tunduvalt rohkem olnud. See-eest on laada järel muruplatsid endiselt rohelised ja vallavanema sõnul pole sel korral väga ränki jälgi jäänud.

Aastate jooksul on kõige alus olnud nunnukonkurss, lisaks kaubeldakse kõigega, mis on pärit maast, veest ja metsast, pakutakse käsitööd ja kultuuriprogrammi. “Tänavu oli suurem osa kul­tuurist Leedu oma, sealt oli meil 105 esinejat,” tunnistab Astel.

Tema sõnul pole 15 aasta jooksul vähenenud ka kohalike entusiasm ja tegutsemissoov laata korraldada. See on väikese koha suursündmus, mille ajaks rihitakse ka suguvõsa kokkutulekud, et ühiselt laadal käia.

Algusest peale laadal kaubelnud viljandlase Margo Haljaste hinnangul on kõige rohkem muutunud mastaabid. Kui algul oli 16 müüjat, siis nüüdseks on neid mitusada, toob välja aastate jooksul rõivaste ja jäätisega kaubelnud ning nüüd lastele karussellisõitu ning batuudil hullamist pakkuv mees.

Kõik 15 aastat on Palamuse laadal õhupalle müümas käinud Valgas elavad Ainar ja Monika Nael. “Sinna tuleb rahvast, korraldajad on meeldivad, ja kui ilmataat ka helgemat palet näitab, miks siis mitte minna,” põhjendab Monika Nael. Üht korda meenutab ta küll, mil ilmataat oli laadalistele selja pööranud ja taevaluugid avanud. Inimesed olid siis põlvini mudas ja autosid tõmmati traktoritega välja. Kusjuures külastajaid oli kehvadele oludele vaatamata tohutult.

Monika Nael tunnistab, et aastate jooksul on nende pakutav kaup muutunud värvikirevamaks. Kõige popimad on endiselt multikategelased. Algusaja teletupsud on nüüdseks välja vahetatud Hello Kitty ja autode filmi kangelaste poolt. “Käsna Kalle on ka suhteliselt suur tegija, läheb peale isegi vanadele meestele,” naerab ta. Suvi läbi laatadel õhupalle pakkuvate Naelade jaoks on Paunvere väljanäitus justkui suvele punkti panemine.

Kogu väljanäituse-laada sidusid tervikuks omaaegsest legendaarsest telesaatest “Viljaveski” hästi tuntud ajakirjanikud Märt Müür, Mati Narusk ja Rein Hanson. Kuna Paunvere väljanäituse magneti, nunnukonkursi alg­idee sündis “Viljaveski” saates, oli päevajuhtide valik põhjendatud.



PAUNVERE LAAT

Nunnud

- Maie Lindsalu 52 kg kaaluv kõrvits.

- Epp Hoovi 1.71 cm pikkune pudelkõrvits.

- Katrin Pärna suurimad sibulad (pildil).

- Tiia Annuki ainuke tõeliselt uhke kapsapea.

Allikas: Palamuse vald