"Olime kolm-neli kilomeetrit kaldast. Olen siin palju kalal käinud ja tekkis halb tunne, nii et hakkasime kalda poole minema. Lõhe jääs oli algul paar meetrit, kuid laienes kiiresti 10 meetrini, nii et vaatasime, et pole muud varianti, kui helistasime päästjatele," rääkis ta.

Mehed olid kolmekesi ja helistasid kohe päästjatele, kes tulid kümnekonna minuti jooksul paadiga kohale.

"Võtsin juba saapad jalast ära, aga nad jõudsid kiiresti kohale. Olen siin 20 aastat kalastamas käinud ja see oli kolmas kord, kui jääle jäin," rääkis Viktor Haljast.

Esimesel korral oli pragu vaid kümmekond meetrit ja siis võtsid mehed riidest lahti, hoidsid asju pea kohal ja sumasid veest läbi. Kaldale jõudes manustati külmarohtu ja haigeks nad ei jäänud. Teine kord õnnestus kaldale pääseda, hüpates ühelt jäätükilt teisele.

Täna jäi Peipsi jääle lõksu Haljasti hinnangul paarsada kalameest ja -naist. Sõber Raivo Romani pääses paadiga üle jäälõhe, kui see oli juba 500 meetrit lai.

"Mootor jäi seisma ja tuul oli kõva, mõtlesime, et upume ära," rääkis Raivo kindlale pinnale jõudes. Mehed haarasid aerud ja sõudsid üle lõhe.

"Hommikul võttis kala nii hästi, peamiselt olid särjed," märkis ta. "Nüüd on vaja palju õlut juurde osta." Samas ütles mees, et sel hooajal jääb tänane päev viimaseks jääpüügi päevaks.

Kella 16.10 ajal lõpetati edukalt päästeoperatsioon Peipsil, kus lõuna paiku tekkinud jääpragu jättis kalurid järvele lõksu. „Päästeoperatsioon kulges edukalt ja vaatamata ootamatult muutunud jääoludele ja suurele jääpraole kellegi elu vahetusse ohtu ei sattunud. Piirivalvurite ja kohalike kalastajate koostöös õnnestus abivajajad kaldasse tuua,“ kirjeldas Mustvee kordoni juht Jalmar Ernits.

Kordonijuht tõdes, et jääpragu suurenes kiiresti ning seetõttu oli kogu päästeoperatsioon väga ajakriitiline. „Kiiret abi vajas korraga üle saja kalastaja, kelle kaldasse toomiseks kasutasime kogu olemasolevat tehnikat. Kui piirivalvurid abistasid kaldasse 110 kalastajat, siis kohalikud tõid lisaks veel kaldasse hinnanguliselt umbes poolsada järvele lõksu jäänud inimest,“ kirjeldas ta.

Reede on viimane päev, mil jalgsi ja maastikusõidukitega Peipsi järvele minek lubatud on, homsest on see keelatud.
Peipsilt päâstetud kalamehed Viktor Haljast ja Raivo Romani.