Seederi sõnul on põllumajanduslike traditsioonide edasikandmine põlvest põlve meie ellujäämise eeltingimus.

Loengus toodi välja toiduainete nõudlust ja pakkumist mõjutavad tegurid: maailma rahvastiku juurdekasv, globaalne linnastumine, keskmiste temperatuuride suurenemine ja sademete hulga muutus. Helir-Valdor Seederi sõnul seisab kogu maailm väljakutse ees, kuidas toita ära kasvav rahvastik?

Ministri sõnul tuleks aastaks 2030 FAO andmetel selleks tuua kasutusse juurde 20% põllumaast, kahekordistada niisutava põllumaa kasutust ning suurendada kaks korda lämmastik- ja fosforväetiste kasutamist. Samas ammendub 50% riikidest selleks ajaks magevee ja niisutusüsteemide veevaru.

Seedri sõnul on näljahäda juba täna tõsine. WHO 2007 aasta andmetel sureb iga päev nälga 25 000 inimest. 854 mln inimest on pidevas näljas ja aastas lisandub 4 mln nälja all kannatavat inimest. Kui toit on kättesaamatu inimestele Lõuna-Aasias ja Aafrikas siis, arenenud tööstusriikides on toiduhinnad 25 aastaga kaks korda vähenenud.

Põllumajandusminister kutsus noori üles tarbima kvaliteetset kodumaist toitu, sest selle tootmise, transpordi ja müügiga laekunud maksutulu kasutatakse Eestis avalike hüvede, s.h hariduse, rahastamiseks.