1884. aasta 4. juunil Otepääl õnnistatud EÜSi lipp on valmistatud Põltsamaal. Leihbergi poest ostetud siidist õmbles kihelkonnakoolis lipu käsitööõpetaja Emilie Beermann, koolijuhatajast isa puutöötoas valmistati varras ning üliõpilasest vend Christoph viis lipu Tartusse ning hoidis seda õnnistamise ajal Otepääl.

Põltsamaal oli keskne koht nii Eesti lipu sünni juures kui rahvuslikul ärkamisajal laiemalt. Näiteks on siitkandist pärit Karl August Hermann, kihelkonnakooli õpetajana kirjutas Bornhöhe Põltsamaal "Tasuja", esimese eestikeelse kõrgema kooli asutamise liikumine päädis Põltsamaa külje alla Aleksandrikooli rajamisega. Mitmed Emilie ja Christophi isa Gustav Beermanni õpilased nagu Michael Jürman, Jaan Bergmann, Karl August Hermann ja sama kooli õpetaja Aleksander Mohrfeldt kuulusid Tartu ülikooli õppima asununa sellesse tuumikusse, mis hakkas looma ülikoolis õppivate eestlaste ühendust. Seetõttu on Beermanni-aegset Põltsamaa kihelkonnakooli nimetatud ka EÜS-i hälliks.

Palume lipulood ja võimalusel ka lipp ning muu illustreeriv materjal saata või tuua Põltsamaa Muuseumisse 7. aprilliks 2014 (Lossi 1b, 48103 Põltsamaa, e-post muuseum@poltsamaa.ee).