Aga mis kõige tähtsam — ETV ekraanile on jõudnud Priit Kuuse uus saatesari “Köögikodanikud”.

***

Priit Kuusk, ETV uus saatesari “Köögikodanikud” annab oma nimega tugeva vihje, et tegu pole pelgalt kokkamissaatega. Just sõnapoolt “kodanikud” silmas pidades. Mis on need kokkamise juures üles kerkivad teemad?

Kui nüüd kõik ausalt ära rääkida, siis alguses ei plaaninud ma seesugust saadet teha.

Praegu võin aga öelda, et “Köögikodanikud” on kokkusattumiste ja juhuste jada. Ning lõpptulemust vaadates on mul hea meel, et kõik nii läks.

Kõigepealt — seda saadet tehes sain kindlasti kõrgtasemelise kokakooli. “Terevisioonis”, kus minu juhendajateks-õpetajateks olid oma ala vaieldamatud tegijad eesotsas Roman Zašt-šerinskiga, kes võib-olla ei aimanudki oma tegude tagajärgi, kui mind oma toonasesse restorani Ö tööle võttis. Et saaksin aimu tipprestorani köögipoolest või nii… Sellest sündis “Köögiorja päevaraamat”.

“Köögikodanikud” on loogiline jätk ehk teisisõnu raamatu ekraniseering, kus peaosas esinevad peakokad, kes maailma eri nurkadest Tallinnasse on sattunud. Üks ühele võttes ei ole tegu klassikalise kokasaatega, vaid pigem ülevaatega 16 konkreetsest köögist, milles askeldavad inimesed.

Kes on need kodanikud, kellega köögis kohtute?

Tänu sellele saatele võin täie veendumusega öelda, et Tallinn on maailmalinn. Meil on võimalus nautida väga erinevaid hõrgutisi siit ja sealt, maailma servalt ja kõrvaltänavast!

Ole vaid piisavalt uudishimulik ning leia need kohad üles… Hiinast Peruuni ja Vietnamist Valgeveneni! Muuseas, saatesarja tööpealkiri oli “Köök — rahvaste paabel”.

Kui tähtis koht on köök teile endale? Mis peab ühes ideaalses köögis kindlasti olema?

Mõnikord on mul tunne, et kui ma poleks enda jaoks kokkamist avastanud, oleksin ilmselt teatud diagnoosiga kusagil ravil. Söögivalmistamine on raudselt vaimu tervendav, värskendav, ja seda, et ta kosutav on, teavad ju kõik!

Kokasaated üldiselt huvitavad inimesi, isegi neid, kes ise söögitegemist ei naudi. Miks see teie arvates nii on?

Ei oska öelda, aga võib-olla on kokasaadetes siiski midagi, mis meie fantaasiat ergutab ja annab võimaluse reisida, kodunt lahkumata sealjuures!

“Köögikodanikud” pole siiski ainus saade, millega sel hooajal ETV eetris olete. Jõulude eel saab teid näha ka uues lastelavastuses “Nõianeiu Nöbinina”, kus mängite tähtsat nõia rolli. Kuidas sellesse sattusite? Kas on elus ka varem tulnud ette laval üles astuda?

Piraatnõia roll on siiski üsna episoodiline. Aga ma olen ainus nõid kogu kambast, kes tuld purskab.

Kuidas ikka telenäod lastelavastustesse satuvad. Eks tänu mõnele kolleegile. Antud juhul pakkus mulle seda rolli režissöör Elo Selirand. Ma ei saanud ju ära öelda. Mis sest et minu lavaline kogemus piirdub 1. ja 2. klassi poisina Tallinna Oktoobri rajooni deklamaatorite konkursil osalemisega.

Milliseid telesaateid ise kõige parema meelega vaatate? Milliste puhul ei vaevu kindlasti telekat lahtigi tegema?

Hmmm… Mõtlen ja mõlten ja tundub, et ma olen ise üsna närb telekavaataja. Aga häid filme vaatan kindlasti, Briti krimi- ja komöödiasarjad legendaarse Monty Pythoniga eesotsas kuuluvad mu lemmikute hulka. Jalgpalli maiuspalu ootan iga kahe aasta tagant suurturniiridel…

Tegelikult on nii, et praegu, kus suurem osa mu ajast möödub montaažitoas ja ekraani vahtimine on möödapääsmatu, siis ega teler vabal hetkel väga ei tõmbagi…