Ammugi pole meile teada, kas kuninganna tundis sama mehe ära tänavu suvel Londonis oma lapselapse prints Williami laulatusele sõites. Williami pruut, võluv Kate igatahes märkas Raivo Korki. Äsja tanu alla saanud Kate vaatas oma tõllast tähelepanelikult otse Raivo objektiivi, naeratas ning lehvitas talle.

Magamata öö

1984. aastal purjus autojuhi süül invaliidiks jäänud fotograaf Raivo Kork on kuningate ja keisrite sage pildistaja. “Käisin 2004. aastal pildistamas Taani kroonprintsi Frederiki ja printsess Mary pulma, see oli imeline ning Inglise pulmadest isegi võluvam. Olin kohal Jaapani keisri visiidi ajal Tallinnas ja ka siis, kui Rootsi kuninganna käis Tartus avamas Johan Skytte monumenti,” räägib Kork.

Londoni piletid broneeris fotograaf kohe, kui William ja Kate kihlusid. Korgi tütar elab samuti Londonis, nii et tee sinna linna on mehele tuttav. Pulmade eelõhtul käis ta uurimas, kus asuvad invaliididele reserveeritud vaatlemis- ja pildistamiskohad kuningliku pulmarahva teekonnal. Laulatuse-eelsel ööl Kork ei maganudki, vaid võttis koha kirikulähedasel väljakul sisse juba kell pool viis.

Kuninglik pulm
“See oli uskumatu elamus, hoopis midagi muud, kui et kõike telekast vaadata,” on Raivo Kork tänini õnnelik. “Kui tõld noopaariga kangi alt nähtavale ilmus, hakkas rahvas rõkkama. Mina muudkui pildistasin sarivõttega, ning kui keegi mu objektiivi vaatevälja sulges – istun ju ratas-
toolis –, andsin aparaadi tütre kätte ja siis pildistas tema.”

Politsei hoole all

Lisaks kuninglikule perekonnale jättis Raivo Korgile suurepärase mulje ka Briti politsei. Turvameetmed olid pulmade ajal mõistagi väga ranged, kuid politseinikud seisid näoga rahva poole, vestlesid inimestega ja heitsid nendega nalja.

Sama lugu oli Taani kuninglikus pulmas: seal võttis üks politseinik Raivo ilma mingi palumiseta oma erilise hoole alla, et ta rahvamassis ikka esiritta pildistama pääseks.

“Kuid Eesti politseinikud vaatavad sind kuninglike visiitide ajal sellise näoga, et kas sulle tuleb tina anda või sind ära viia,” kahetseb Kork. Rootsi kuninganna Silvia Tartu visiidi ajal soovis Raivo teda tänava äärest pildistada.

Lähenev kuninganna märkas invaliidist fotograafi ning aeglustas sammu, et pilt ikka õnnestuks. Kuid üks Eesti politseinik rabas invaliidi ratastoolist kinni ning tõmbas selle niisuguse rampsuga eemale, et selgroomurru üle elanud Kork pidi peaaegu ümber kukkuma. Kuninganna jahmus, pilt loomulikult välja ei tulnud. Ka Jaapani keisri visiidi ajal püüdis politsei Korki minema peletada.

Pärast Inglise kuningliku noorpaari ning ämmade-äiade pildistamist nautis mees oma tütre pere seltsis Londoni peomeeleolu. Koos mindi ühe tuttava kõrtsi, kus – nagu igas teiseski pubis – sõi ja jõi rahvas sel päeval maja kulul.

“See käik andis mulle energiat kogu ülejäänud aastaks,” on Raivo Kork õnnelik. Tema pildid olid väljas Rõngus möödunud nädalavahetusel kodukandipäevadel (ta on Rõngust pärit) ning samuti võib neid imetleda mehe Facebooki kontol.