Elupõline saarlane Tõnu Post on hariduselt loomaarst, kuid viimastel aastatel ütleb, et teda huvitab rohkem söötmine. See on kindlasti ka üks põhjusi, miks piimatoodang järjest tõuseb.

Kui seni oli Posti hallata vaid Kõljala POÜ lüpsiplatsiga laut, siis kevadel osteti ära ka Valjala OÜ koos sealse robotlaudaga.

"Elu hakkaski väga lihtsaks minema," viskas tänane juubilar Valjala ostu puhul nalja. Aga nüüd on tal tänuväärne võimalus võrrelda lehmade käitumist, söömist ja toodangut kahe erineva lüpsitehnoloogia puhul. Teades Posti põhjalikkust ja mitme sammu kaupa ette mõtlemist võib uskuda, et mõne aasta pärast kuulevad kolleegid talt selle kohta huvitavaid tähelepanekuid ja järeldusi.

Suurem kari nõuab suuremat ja kaasaegsemat masinaparki. Ka selle uuendamisega on ettevõttes vaeva nähtud. Tänavune suurim investeering oli silotehnoloogia uuendamine.

Aga see pole veel kõik. Viimastel aastatel on Kõljala POÜ osalenud ka viljelusvõistluses Saaremaa kiviste põldude kohta mitte just kehvade tulemustega. Mullu saadi rukkisordi 'Elvi' saagiks 5,1 tonni hektari kohta.

Vahel tundub, et Posti Saaremaal ei olegi - õige sageli võib teda kohata mandril peetavatel õppepäevadel ja seminaridel, sest igalt poolt on ka nii targal ja kogenud põllumehel midagi üles korjata.

Ja ka see pole veel kõik. Saarte vissi traditsioonilisel ägedal lõpupeol on Post sageli viimaste tantsijate hulgas, pöörates tähelepanu kõigile naistele, eelkõige aga oma tublidele farmitöötajatele.

Tõnu Post on intelligentne põllumees nii oma harituse, teadmiste kui ka käitumise poolest.

Tänase juubilari ning aasta põllumehe kandidaadi Tõnu Posti tegemistest lugege ka homsest Maalehest.