“Jah. Keldris on seeni. Lausa mitu sorti,” kinnitab ERMi direktor Krista Aru. “Meie keldrid näevad väga õudsed välja.”

Direktori sõnul on kevadine lume ja jää sulamine põhjustanud juba ühe suure veejooksu muuseumi keldrisse, see suudeti küll asutuse oma jõududega kiiresti tõkestada.

“Lükkasime lume eemale,” kirjeldab Aru. “Blokeerisime kahjustatud alad, viisime kogud kahjustada saanud ruumidest mujale ja nihutasime riiulid seina äärest eemale. Aga kaua nii võib, seen läheb ju edasi!”

Aru kirjelduse kohaselt on muuseumitöötajad juba viimase piirini koormatud esemete ümberpaigutamisega ning väärtuslikele museaalidele turvaliste hoiukohtade otsimisega. “Võimalusi selleks enam lihtsalt pole,” kostab Aru.

Tagatipuks pudenes ERMi peahoone katuseserva alt esmaspäeval hea lahmakas krohvi. Õnneks juhtus see maja siseõuepoolsel küljel, nii et keegi varingu alla ei jäänud.

Muuseumirahva arvates võis krohv alla sadada kevadiste temperatuurikõikumiste ja niiskuse tagajärjena. “Nüüd meil siis laguneb ülevalt ja kasvab alt,” resümeerib Aru. “See maja tuleb panna kapitaalremonti, mingi muu asi enam ei aita.”

ERMi vana peahoone kapitaalremont saab mõistagi võimalikuks alles pärast uue hoone valmimist.

Vabariigi valitsuse tänasel kabinetinõupidamisel tulebki ühe võimaliku lisapunktina arutlusele uue hoone rahastamise skeem, mille on koostanud rahandusministeerium koostöös kultuuriministeeriumiga.

Kultuuriminister Rein Lang on kinnitanud, et ERMi ehitatakse valmis kultuurkapitali abil. Viimane on valmis selleks otstarbeks eraldama 5,7 miljonit eurot.

Aru sõnul ei ole ERM siiani ära kasutanud ka talle aastate jooksul eraldatud kultuurkapitali raha, vaid on seda kogunud.

Ehitust olekski võimalik alustada nende summade abil, kuid täiendavad rahastamisallikad tuleksid mängu hoone lõpuni ehitamise kindlustamiseks.

Aru ei nõustu kriitikaga, mis heidab uuele majale ette liigset suurust ning muuseumitegevuseks otseselt mittevajalikke ruume (nt restorani) projektis.

“Ei saa teha väikest maja, kus on ainult hoidlad ja näitusesaalid. Kui inimene tuleb muuseumi, tahab ta ju end normaalselt tunda, vahepeal ka süüa, istuda ja puhata,” leiab Aru.


ERMi uus maja

- 1993 toimus esimene Eesti Rahva Muuseumi uue hoone konkurss. Asukohaks oli krunt Tartu kesklinnas. Võidutööks valiti Ra Luhse ja Tanel Tuhali ideekavand “Põhja konn”.

- 2003 otsustati rajada ERMi uus peahoone Raadile.

- 2006 lõppenud arhitektuurikonkursil tunnistati võidutööks eskiisprojekt nimega “Mälestuste väli”, autorid Dan Dorell, Lina Ghotmeh ja Tsuyoshi Tane.

- 2009 esitas ERM taotluse projekti “Mälestuste väli” rahas­tamiseks.

- 2010 alustati uue muuseumihoone maa-ala puhastamist jääkreostusest.

- 2011 kuulutati välja ehitushange, mis paraku nurjus.

- 2012 Euroopa Komisjon teatas, et ei anna raha ERMi uue hoone ehitamiseks Tartusse Raadile. Kui eelmiste äraütlemiste puhul soovis komisjon lisainfot, siis sel korral soovitati raha taotle­misest loobuda.

n 2012 läks ERMi küsimus valitsuse kätte, kes peab otsustama, mida edasi teha. Kõne all on olnud hoone ehitamine ainult kultuurkapitali rahaga.

Allikas: internet