Kokku laekus sellele Euroopa Sotsiaalfondi toetatud konkursile 83 tööd 52 ameti kohta – stjuardessist notarini ning koorijuhist fleksotrükkijani. Allpool väike valik võistlusele saabunud kirjutistest.

Kirurg kontrollib ka kõrvu

Kõige toredam selle ameti juures on see, kui oled saanud inimesi aidata ja nad on rahul ja õnnelikud. Siis aga, kui ravi ei ole aidanud, on kurb tunne.

Kasulik on ka see, et kui oma lapsed haigeks jäävad, siis ei pea kohe arsti kutsuma, vaid saab ise vaadata, kas kõrvad on ikka korras või on põletikus.

Helen, 10a

Aednik naudib tööd vihmas

Aedniku töö on väga tähtis. Ta teeb nii, et aed oleks ilus. Selleks et seda tööd teha, peab väga hästi tundma väga paljusid taimi. See on üsna raske töö.

Kuid minu ja mu ema arvates on see lahe. Tuleb maad kaevata, kive tassida, taimi istutada ja väetada, muru niita, põõsaid ja puid lõigata ning kuiva ilmaga taimi kasta. /.../

Ema tahtis seda ametit õppima minna, kuna talle väga meeldib taimedega tegelda ja aias töötada, isegi siis, kui paduvihma taevast alla sajab. Kuigi see töö ei ole iga kord kerge, eriti kui on vaja raudkangidega suuri kive veeretada-liigutada ja rasket mulda tassida, on see ikkagi kõige toredam töö maailmas.

Emme ütleb, et mida raskem oli mõnda aeda korda teha, seda rohkem rahul ta hiljem on, kui töö valmis saab. /.../

Kuna see töö võib mõnikord väga raske olla, siis vahest juhtub, et õhtuks on emme nii väsinud, et ei jõua meiega isegi mitte rääkida ega meile süüa teha. Aga siis mõtleme ise midagi välja, ostame issiga pitsat ja emme saab puhata.

Sting Marek Frank, 10a

Pessimist kokaks ei passi

Marek otsustas koka eriala õppima minna sellepärast, et talle meeldib inimestele süüa valmistada ja neile maitsenaudingut pakkuda. Ta soovitaks seda ametit inimestele, kes tunnevad huvi erinevate toidukultuuride vastu.

Seda ametit ei soovitaks ta aga pessimistlikele inimestele. Eks ole ju kõik kuulnud, et heas tujus ja rõõmsal meelel valmistatu maitseb sootuks paremini kui tujutult tehtu. /.../

Mareki arvates on ebameeldiv osa kokaameti puhul see, et mõnikord võib end vigastada, kui ei oska nuga või muid lõikeriistu kasutada või oled kiirustades hooletuks muutud. Meeldivat on kokana töötades aga igatahes rohkem.

Anna-Kaisa, 11a

Sepatöö sobib vabameelsetele

Sepp Andres soovitab sepatööd inimestele, kes on kannatlikud, püsivad, vabameelsed ja loomingulised. Kuid kõige tähtsam on pühendumine, sest sepatööd teevad hästi need, kes on hingega asja juures. /.../

Ebameeldivaks osaks võib olla see, et töötatakse pidevalt kuumuses ja tulega, millega kaasneb põletusoht. Samuti võib sepatöö olla mõne jaoks füüsiliselt liiga koormav, kuid Andrese sõnul – omandades õige tehnika, pole vaja venitusvigastusi ega liigesevalusid karta.

Anne, 21a

Arhitekt aitab vee ja elektriga

Arhitekti töö on väga põnev. Arhitekt saab oma fantaasias välja mõelda huvitavaid ideid, kujundada elumaju ja ärihooneid. Aga tal tuleb olla ka väga täpne insener ning arvestada paljude reeglitega.

Näiteks tuletõrje nõudega, et majal peab olema vähemalt 2 väljapääsu jne.

Arhitekt peab ka leidma lahenduse, kust maja elanikud vett ja elektrit saavad. Ta peab täpselt teadma, kuidas erinevaid materjale kasutada tohib. Kõik see tuleb tal joonistel nii selgelt kirja panna, et ehitaja täpselt aru saab, kuidas ehitada on vaja.

Rasmus, 10a

Müüja leevendab magusaisu

Kui ma väiksem olin, tahtsin saada müüjaks. Alati kui sõpradega koos poodi mängisin, olin mina leti taga ja teenindasin ostjaid. Viiendaks sünnipäevaks kingiti mulle ka kassa, mis oli poemängu juures hädavajalik.

Ema töötab müüjana juba teist aastat. Mulle meeldib müüja amet veel seepärast, et siis saab alati, kui magusaisu tuleb, emale helistada ja ta saab otse poest osta ja mulle tuua.

Birgit, 10a

Ratsutamistreener pelgab õnnetusi

Treeneriks tahtis Anne saada sellepärast, et teiste õpetamine ja aitamine kasvas talle lapse­põlvest peale kaasa. Ta on pärit hästi suurest üheksalapselisest perest, kus kõik pidid lapsest peale alati üksteist abistama.

Annele meeldib see amet sellepärast, et talle meeldib lastega ja hobustega tegelda. Kõige halvem osa selles ametis on Anne arvates õnnetused, mida võib ratsutamise juures palju ette tulla.

Anne arvas noore treenerina, et õnnestumine on see, kui tema trenni lapsed tulevad võistlustel meistriks. Hiljem sai ta aru, et tähtsaim ei ole tema õpetatud ratsutajate tulemine meistriks, vaid ratsaniku rõõm ratsutamisest.

Ta ütleb, et kõige suurem õnnestumine on see, kui laps lööb üleni särama ja on enese jaoks midagi leidnud. Anne on näinud, kuidas võitjal ununeb sageli hobune kui hea sõber ning hobune muutub justkui abivahendiks millegi saavutamisel.

Nora, 10a

Advokaat räägib musta valgeks

Advokaadid tõepoolest peavad oskama rääkida vajadusel nii musta valgeks kui ka valget mustaks. Vastavalt oma kliendi soovidele tuleb advokaadil leida seadustest just need punktid, mis toetavad tema kliendi seisukohti ning teevad tema soovide teostamise võimalikuks.

Advokaadid peavad teinekord lugema läbi sadu lehekülgi, selleks et leida just õiget kohta, ning juhtub ka, et saja esimesel leheküljel on punkt, mis keerab kõik pea peale. Seetõttu sobivad advokaadiks kannatlikud ja väga põhjalikud inimesed. /.../

Tihtipeale kohtus advokaadid sõimavad ja targutavad, hiljem rõõmsalt räägivad muudest igapäevaasjadest. Kohtus peab kaitsma oma klienti ja seisma just tema eest, vaatamata sellele, et vastaseks on näiteks inimene, kellest sul on tegelikult kahju.

Maria, 10a