Huvitavaks muudab hernemüügi asjaolu, et saak läheb lindudele talvesöödaks. Ja mitte kanadele või muudele farmilindudele, vaid tuvidele.

Tänavu oli väikeherne saak Slezaki talu põllult 3,5 tonni hektarilt.

Isalt talu pärinud Oliver Slezak kasvatab peale väikeseteralise herne veel nisu ja maisi ning tegeleb ka agroturismiga.

„Mu maja on põldude keskel, kõik on hästi näha ja nii saab kiiresti reageerida, kui põldudel paistab olevat midagi valesti,“ ütleb Slovakkia noortalunik oma talu ülesehituse kohta.

Viimastel aastatel on noormees investeerinud oma tulud peamiselt tehnikasse – soetanud kaks John Deere’i traktorit ja sama firma kombaini.

Nii nagu Eestiski, sai Slezakite pere riigistatud 270 ha maad tagasi 1980. aastate lõpul. Maa jagati endise omaniku nelja järglase vahel. Üks nendest, Vit Slezak, kolis maale ning hakkas koos abikaasa ja pojaga maad harima. Põldudel hakati kasvatama nisu, maisi, otra ja hernest. Hiljem läks osa maast kaera ja lutserni alla, mida kasvatati oma hobustele. Viimastel aastatel on odra kasvatamisest majanduslikel põhjustel loobutud.

2007. aastal müüdi osa maast maha. Samal aastal võttis Oliver Slezak majapidamise üle. Nüüd kuulub talule 120 ha maad, rendimaad kasutab noormees 60 ha ulatuses.

Oliver Slezaki sõnul on Slovakkia noortalunike ja väiketalude pärusmaa peamiselt viljakasvatus. Loomi peetakse peamiselt oma tarbeks või turismiatraktsioonina. Peale peremehe töötab talus üks täiskohaga palgaline. Noorel peremehel on põllumajanduslik kutse- ja kõrgharidus. Tal on plaanis tootmist laiendada, aga ümbruskonnas on konkurents maale tihe. Huviliste seas on isegi üks kuulus autotootja.