Enne kodumaalt põgenemist istus Ali paar aastat Iraanis vanglas. „Iraan on samasugune maa nagu tänane Valgevene,“ ütleb mees. Viimati külastas ta kodumaad 1999.aastal.

Alil pole sünnimaale sõitmisega probleemi. „Probleem võib tekkida sealt naasmisega,“ selgitab ta.

Ali ei usu, et Iisrael Iraani ründab ja algab sõda. „See on väga ebareaalne,“ tõdeb pagulane.

Tanja on venelanna aga elab ja töötab nagu Aligi võõrsil - raamatukoguhoidjana Soomes Espoos. „See pole võimalik,“ imestab Tanja, kuuldes, et Eesti raamatukogud peavad sellest aastast nn kohustuslikku kirjandust tellima. „Kas see on nõukogude ajast?“ küsib ta. Ja kavatseb sellest kindla peale kodumaal kirjutada.

Kolmas ja neljas Tallinna poole väntav raamatukoguhoidja on Taivanilt.
Ühe nimi on Yi, teisel Mey-Yu. Nad sõidavad kodumaal valmistatud miniatuursete ja haruldaselt kergete ratastega.

Yi ja Mey-Yu jaoks on Eesti uskumatult väike. 6000 elanikuga Ülenurme vald, kus rahvusvaheline seltskond sealse raamatukoguga tutvumiseks peatus, aga lausa tibatilluke.

Raamatukoguhoidjate rattaseltskonda saadab Vilniusest alates Tallinna poole raamatukogubuss Katariina Jee. See on Volvo tehases spetsiaalselt ehitatud, 3G ühendusega ja 13 miljonit krooni maksma läinud liikuv raamatukogu. „Üheski teises Balti riigis sellist ei ole," kinnitab bussijuht Mati Kiisa.

Katariina Jee tiirutab juba neljandat aastat Tallinna linnas ringi.
Kõige suurem nälg raamatute järel valitseb Lasnamäel, kinnitavad unikaalse raamatukogubussi töötajad: „Lasnamäel peaks olema seitse raamatukogu, paraku on vaid kaks.“

Laupäeva õhtupooliku veetis seltskond Tartus, edasi kulgeb sõit Rakvere suunas ja sealt Lahemaa kaudu Tallinna. Järgmisel nädalal algab Helsingis ülemaailmne raamatukoguhoidjate kongress.