Vardo Rumessen sündis Tallinnas 1942. aastal muusikute perekonnas ja lõpetas Tallinna Konservatooriumi professor Bruno Luki ja Eugen Kelderi klaveriklassi. Rumessen on olnud tuntud eelkõige Eesti klassikalise klaverimuusika interpreedina ja propageerijana nii Eestis kui välismaal.

Ta on heliplaadistanud Rudolf Tobiase, Mart Saare, Heino Elleri ja Eduard Oja klaveri- ja kammermuusikat.

Rumessenilt on kokku ilmunud üle 120 noodiväljaande ja raamatu ning 20 heliplaadi. Tema esituses või tema organiseerimisel on esmakordselt kõlanud üle saja eesti helitöö.

Kuigi Rumessen saavutas suure tunnustuse eelkõige just Eesti klassikalise klaverimuusika interpreedina, on tema esituses kõlanud palju ka maailma muusikat. Ta on plaadistanud mitmeid Bachi, Rahmaninovi, Chopini, Liszti, Brahmsi ja Skrjabini klaveriteoseid.

Tema suurimaks tööks oli Rudolf Tobiase oratooriumi "Joonase lähetamine" restaureerimine ja redigeerimine, mida on nimetatud 20. sajandi suurimaks muusikaliseks avastuseks. Oratoorium esitus on peatselt kavas dirigent Neeme Järvi juhatusel Tartu Pauluse kiriku avamisel ning ERSO kontserthooaja avamisel Tallinnas.

Vardo Rumessenil oli ka oluline roll Eesti Vabariigi taasiseseisvumisel. Ta oli Eesti Kongressi saadik ja Eesti Komitee juhatuse liige, Eesti Põhiseaduse Assamblee liige ning ERSP ja Isamaliidu liikmena Eesti Riigikogu liige.