***

Sõprade pulmapidu Transilvaania südames

Kahjuks sai minu suvepuhkus eelmise nädalaga läbi. Aga sellega, mis nendesse päevadesse mahtus, jäin väga rahule – seljataga on tõeliselt tore reis.

Esimest korda elus käisin Rumeenia südames Transilvaanias. Küllap eredaim hetk oligi sinna minemise põhjus – kohalike traditsioonide järgi korraldatud pulm, kus pruutpaariks olid mu ülikooliaegsed sõbrad Londonist.

Kui eestlastele seostub Transilvaania eelkõige Dracula legendiga, siis kohapeal veedetud nädala jooksul veendusin, et tegelikult on seal vaadata ja uurida märksa rohkem. Transilvaania manget on tema nõelteravate katustega ajaloolised lossid, maa-alused soolakaevandused ja muidugi imeline loodus. Need ebamaised, natuke legomaastikku meenutavad metsad ja sügavad orud tekitavad tunde, et oled justkui osa muinasjutust.

Rumeenia on kontrastide maa, ja seda väga mitmes mõttes. “Tere tulemast metsikusse läände!” teatas kohalik noor, kui Bukaresti lennujaamas rendiauto võtmed kätte saime. Esialgu pani see fraas vaid veidi muigama, aga hiljem selgus, mida kohalik noor öelduga tegelikult silmas pidas.

Rumeenias on täiesti igapäevane vaatepilt, et keset suurt magistraali traavib autode vahel hobukaarikus viie-kuuepealine mustlaspere, või et prügiämbrit õue viies avastad enda ees suure karu.

Anna Gavronski, TV-uudiste toimetaja

***

Miks mitte lihtsalt seigelda

Pool puhkust on mul paraku läbi, teine aga see-eest veel ees. Esimese poole veetsin üsna vaikselt suvekodus Võsul ja teise poolega kavatsen enam-vähem sama teha.

Sel aastal hoolitses puhkuse alguse sisustamise eest üks vana suur kasepuu, mis otsustas kevadtormi ajal kahjuks ära murduda, nii et teda oli vaja juppideks saagida ja lõhkuda.

Muidu hulkusin niisama mere ääres ja metsas – kas seene- või marjakorviga või hoopis ilma korvita. Lahemaal on ilusad metsad, nii et seal on kena käia ka siis, kui seeni eriti pole. Seentega metsaalune on muidugi veel kenam.

Väga lõõgastav oli ka paadiga merel hulpida. Eriti innukas kalamees ma ei ole ja töristan niisama piki rannikut edasi-tagasi. Paadiga üksi merel olemine tekitab omalaadse vabadusetunde.

Kõigile soovitan aga puhkamiseks lihtsalt Eestimaal paar päeva autoga ringi sõita – mitte eesmärgikindlalt punktist A punkti B, vaid seigelda lihtsalt emotsioonide ajel, hoidmata kinni kindlast plaanist. Huvitavaid paiku on tegelikult päris palju, ja kindlasti on suur osa neist veel nägemata.

Ning muidugi võiks püüda puhata nii, et teiste puhkamist mitte häirida. Pean silmas seiklejaid, kes üritavad oma muusikamaitset ja helitehnika võimsust teistele puhkajatele vägisi peale suruda.

Mart Linnart, ETV majandusuudiste toimetaja-saatejuht

***

Paguluses Eestimaa teises otsas

Oma suvised puhkused veedan tavaliselt maapaos Eesti teises otsas. Koht on Meenikunno loodusmaastike äärealal, nii et üsna igapäevane on käia neil radadel jalutamas.

Kuna minu kaaslaseks on väike ujumishuviline tütarlaps, oleme tihti ka kõik lähedalasuvad järved läbi katsunud.

Üldiselt ei malda ma niisama istuda, seega otsin pidevalt asju, mida oma kätega teha, eelmisel suvel alustatud mängumaja sai sel suvel kenasti valmis tehtud. See on üliäge tunne, kui töö tulemust kohe katsuda saad, soovitan kõigile!

Tore on ka sõprade juures käised üles käärida ja neile näiteks üks mõnus pink meisterdada.

Oleme teinud lühemaid retki ka muudesse Eestimaa nurkadesse, suvine Eestimaa on ilus, isegi vihmaga!

Marje Jurtšenko, ETV2 peatoimetaja

***

Puhata Aadutalus – tõeline lotovõit

Just sel nädalal on meie saatetiim Kuressaares, Saaremaa ooperipäevadelt kolme tunni pikkust otsesaadet tegemas, ja võimalus selle kõrvalt Aadutalus puhata on tõeline lotovõit!

Oleme varasematel aastatel ka teistes Saaremaa turismitaludes peatunud, aga Aadutalu on midagi erilist – õnneks on ka Eesti Kodukaunistamise Ühendus seda märganud ja Aadutalule kauni kodu võistluse laureaaditiitli andnud.

Väga meeldib see lugupidamine, millega Alge ja Jaan Rooso on vana palkseintega pikkaida majutuskambriteks kohandanud. Nii kui sisse astud, on tunne, justkui oleksid oma vanaema lapsepõlve sattunud, ja et see on õige koht, kust klaasi ja betooni vahel elamiseks jõudu koguda. Talukoht ise on Vätta poolsaare tipus, ilmakärast eemal, nagu maailma lõpus...

Eks need puhkusevalikud ole elukogemuses kinni ka: mingi hinna eest ei tahaks enam suurtes lennujaamades tundide viisi oodata oma lendu, mida ikka ja jälle edasi lükatakse, või kuskil kuulsal rannal inimeste vahel trügida, nii et isegi omaenese mõtteid ei kuule. Ja ma ei nuriseks ka vihmase või jaheda suveilma üle. Tänavu pole vaja aeda kasta ja üsna varsti saab seenekorviga metsa alla uitama minna.

Eestimaa suvi on alati ilus!

Kaja Kärner, Vikerraadio vastutav toimetaja

***

Töine suvi pole ka paha

Puhkan sel suvel koos oma meeskonna ja tulevaste ETV+ vaatajatega. Nädalavahetusel käime avalikel üritusel Tallinnas ja Ida-Virumaal. Nende ürituste seas on LasnaIdee aktivistide korraldatud LasnaPiknik, (Eel)Arvamusfestival Narvas, Maardu linna sünnipäev, Tallinna Merepäevad.

Kindlasti soovitan kõigile avastada enda jaoks Narva-Jõesuu, kuhu lähen sel nädalavahetusel toimuvale festivalile, et suhelda inimestega, kellest võiksid saada loodava telekanali vaatajad. Plaanis on ka arvamusfestival Eestimaa südames Paides – kuhu koguneb palju huvitavaid isiksusi –, et arutada meie ühise tuleviku üle. Sel üritusel tutvustatakse avalikkusele esimest korda ka ETV+ saatejuhte ning sügishooaja saatekava.

Darja Saar, ETV+ peatoimetaja