Linnukoolera, mis võib põhjustada krampe, ebakindlat ning laperdavat lennustiili, levib nii kiiresti, et ilma igasuguste varasemate haigustunnusteta linnud surevad lennates ning kukuvad siis taevalaotusest maa peale, selgitavad asjatundjad.

Lumehaned, kellel on iseloomulik valge sulestik ning mustade hoosulgedega tiivaotsad, rändavad praegu lõunapoolsetelt aladel oma pesitsusaladele Alaska põhjaosas.

Koht, kust linnud bakteri n-ö üles korjasid, pole veel selgunud.

"Linnukoolera puhangud on siinses regioonis viimastel kümnenditel ilmnenud sporaadiliselt," ütleb kohalik ametkond oma teadaandes ning lisab: "Väga oluline on surnud lindude korjused kiiresti kokku koguda, et teiste lindude nakatumist vältida."

Regioonis töötavad bioloogid on leidnud samast piirkonnast ka 20 kotka surnukehad, kuid see, kas nemadki linnukoolerasse surid, on ebaselge. Küll aga on koolera tõttu hinge heitnud tuhandete hanede seast leitud üks samasse haigusesse surnud trompetluik.

Rändeajal läbib märtsikuus Idoaho õhuruumi umbes 10 000 lumehane, tehes seal nädala või kahe pikkuse peatuse, et viljapõldudel toituda. Seejärel jätkavad nad lendu põhja suunas.

Inimestele linnukoolerat põhjustav bakter ohtlik ei ole.