Esmatrükk kandis pikka pealkirja "On the Origin of Species by Means of Natural Selection, or the Preservation of Favoured Races in the Struggle for Life" ("Liikide tekkimisest loodusliku valiku teel ehk soodustatud vormide säilimine olelusvõitluses").

Pikast ja keerulisest nimest hoolimata müüdi kõik 1250 eksemplari päevapealt läbi. Juba 7. jaanuaril 1860 ilmus uus trükk - 3000 eksemplari. Darwini raamatu ja tema teooria võidukäik jätkus.

Darwin on üks neist ainult viiest Ühendkuningriigi lihtsurelikust, kellele on peale monarhide XIX sajandil riiklikud matused korraldatud. Ülejäänud neli olid admiral Nelson ning peaministrid Wellingtoni hertsog, lord Palmerston ja William Gladstone.

Pahandust tema teose ümber on olnud pikalt. Veel nii hilja kui 1925. aastal arreteeriti USAs Daytonis Darwini evolutsioonteooria õpetamise eest loodusteaduste õpetaja John Scopes. Järgnenud kohtuprotsessil mõisteti ta süüdi "selliste teooriate õpetamises, mis eitavad piiblis kirjeldatud inimese loomise jumalikku akti" ja karistati 100dollarise rahatrahviga. Protsessi põhjal tegi Stanley Kramer 1960. aastal filmi "Lõikad tormi".

Teatmeteos "World Almanac&Book of Facts" on võtnud Darwini "Teist aastatuhandet kõige enam mõjutanud kümne inimese" nimekirja.

1. William Shakespeare
2. Isaac Newton
3. Charles Darwin
4. Mikolaj Kopernik
5. Galileo Galilei
6. Albert Einstein
7. Christoph Kolumbus
8. Abraham Lincoln
9. Johannes Gutenberg
10. William Harvey

Aastal 2000 asendas Inglismaa Pank 10naelasel Charles Dickensi pildi Charles Darwini omaga. Väidetavalt oli üheks põhjuseks Darwini vägev habe, mille kujutist on raske võltsida.