Lutheri seisukoht oli, et patune inimene saab õigeks üksnes Jumala armu, mitte oma tegude läbi. Eriti teravalt taunis ta patukahetsuskirjade müümist.

USAs tähistatakse täna aga Halloweeni. See on lühenenud nimetusest pühakutepäeva laupäev (All Hallows' Even, misjuures Hallow tähendab vanainglise keeles pühakut). Halloween on tänu oma pikale ajaloole kombinatsioon paljudest traditsioonidest, millest tähtsamad on vana keldi püha Samhain, pühakutepäev ja hingedepäev. Tegemist on Ameerikas väljarändajate poolt juurutatud tähtpäevaga, mis nüüd ringiga Euroopasse tagasi jõudnud.

Halloweeni sümboliks on õõnes kõrvits, millele on külje peale sisse lõigatud nägu ja sisse pandud küünal – kõrvitsalatern.

Püha on mõeldud nii lastele kui täiskasvanutele. Lapsed "kollitavad" naabreid, seades neid valiku ette: "Komm või pomm (otsetõlkes: trikk või komm)?".

Triki all mõeldakse mingit vempu. Kui naaber on külaliste tulekuks valmistunud, jagab ta näiteks komme. Kui aga keeldub, võib ta mingi vembu või trikiga arvestada.

Põhjus pidutsemiseks ja kostüümi selga ajamiseks on 31. oktoobri ööl vastu 1. novembrit.