Teavet selle kohta, millal on liikuma hakkamist oodata, osalejatele ei jagatud, ning lastekollektiivide juhtidel oli tegemist, et oma hoolealuseid rahulikuks manitseda.

Hilinemine sai alguse juba siis, kui tantsupeo juhid koos kolonni peas olevaid sinimustvalgeid lippe kandma määratud segarühmade „Kandali" ning „Känd ja käbid" tantsijatega pärast hommikust kontserti Kalevi staadionilt Admiraliteedi basseini suunas kiirustasid. Neile selleks tellitud buss ei pääsenud umbesõitnud linnaliikluses piisavalt kiiresti edasi ning oleks kindlasti vajanud politseieskordi abi. Kui tantsupeo juhid ja lippude kandjad lõpuks rongkäigu alguspunkti Admiraliteedi basseini jõudsid ja sealt Lauluväljaku suunas liikvele pääsesid, oldi ettenähtud algusest juba ligi pool tundi hiljaks jäädud.

Edasine venimine tulenes suuresti kolonnile jäetud liiga kitsast vahest pealtvaatajate spaleeri vahel. Mitmed tantsurühmad pidid hoogsatest tantsusammudest loobuma ja lihtsalt marssima, sest enamaks ruumi ei olnud - naiste triibulised seelikud olid tihti sunnitud pealtvaatajaid riivama. Kuna kollektiivid ei saanud seetõttu paremalt vasakule laiu ridasid moodustada, venisid nende read hoopis eest taha pikemaks, kasvatades kogu rongkäiku - seda nii meetrite kui minutite arvestuses. Korraldajaid, kes oleksid aidanud publikut marssijatest kaugemale nihutada, polnud märgata ei rongkäigu alguses, keskel ega ka lõpuosas.

Kell 19.00, kui laulupeo kontsert oleks pidanud algama, polnud suurem osa Tallinna kollektiividest veel Lauluväljakuni jõudnud ning hääled pääsesid kõlama tervelt poolteist tundi hiljem.

Anneli Aasmäe osaleb peol tantsijana.