Kes on oma aias iiriseid, bergeeniaid või hostasid kasvatanud, teavad, milline nuhtlus on nälkjad. Maasikapeenralt esimesi marju otsima minnes ja taime alla piiludes näed, et keegi on taas sinust ette jõudnud ning marjad ära narrinud. Ei ole ju seegi meeliülendav vaatepilt, kui põõsaalused on nälkjaid täis. Või märkad sõstraid korjama minnes, et need elukad on end juba kobaratele sisse seadnud. Mõne aja ehk oled võimeline neid taluma, aga kui vastase ülbusel ei ole piire ning ta tunneb end üsna mugavalt, saab ikkagi hing täis.
Vaevalt jõuavad lehed kasvama hakata, kui need süüakse auklikuks.

Kui aias ei ole veel lusitaania teetigu, siis sülitage kolm korda üle õla ning tehke kõik selleks, et ta sinna ei jõuaks. Kontrollige alati kõik taimed üle enne, kui need aeda istutate. Kui teetigu on juba otsapidi aeda jõudnud, siis polegi muud, kui neid järjepidevalt ära korjata ning loota, et tuleb väga käreda külmaga talv, mis ehk pisutki tema mune hävitab. Lusitaania teetigu on kollakat, oranžikat või tumepruuni värvi, teda kattev lima on kollane, meie kohalike nälkjate oma aga värvitu. Talvituvad nad munadena ning ka täiskasvanud isenditena lehekõdus või pinnases, kus neid ehk ainult väga karmid talved oma miinuskraadidega hävitada suudavad.

Kolm nippi raamatu saamiseks
Targu Talita käsiraamat nr 3

OSTA RAAMAT PABERKANDJAL. Iga raamatut saab osta kahe nädala jooksul vaid koos Maalehega Coopi kauplustes ja Selverites üle Eesti. Raamat maksab 4,99 eurot, millele lisandub Maalehe hind. Raamatud ilmuvad 14 päeva takka.

TELLI PABERKANDJAL RAAMATUID. Üksikuid raamatuid ja kogu sarja saab tellida veebilehel www.lehed.ee/targutalita. Veebikeskkonnast tellides maksab raamat 6,99 eurot ning kogu sari vaid 49,90 eurot.

INFO RAAMATUSARJA KOHTA ON SIIN!

Keemilised vahendid

Paljude vabamüügis olevate preparaatide toimeaine on met­aldehüüd, selle toimel kaotavad teod ja nälkjad kehavedelikku, kuivavad ja surevad. Linnud graanuleid ei söö, kuid lemmikloomad tuleks hoida preparaati saanud kohast eemal, sest see on neile ja ka siilidele surmavalt ohtlik. Koerakesele piisab teelusikatäiest mürgist, et see talle saatuslikuks saaks.

Ohutum on raudfosfaadi baasil valmistatud preparaat, sest laguneb rauaks ja fosfaatideks, mis rikastavad pinnast. Nälkjad ja teod eelistavad graanuleid taimedele, neil tekib täiskõhutunne, nad lõpetavad toitumise ja lähevad oma peidukohtadesse surema. Graanulid puistake maapinnale varasel õhtul, kui nälkjad ja teod tulevad oma peidukohtadest välja ning on aktiivsed.

Vaenlase vastu taimedega

Sättige ilutaimede ning tarbepeenarde vahele taimi, mis tigudele ei meeldi. Peale selle, et nad on kasulikud, pakuvad taimed ka silmailu. Tigudele ei meeldi rosmariin, lavendel, mündid, nõmm-liivatee, koirohi, raudrohi, küüslauk, kurerehad, gladioolid, pune, apteegitill. Kui neid pole võimalik aias kasvatada, siis peletavalt mõjuvad ka sõnajalalehed, mis on taimede vahele pandud.

Küüslauk on aias asendamatu, purustage küüned ning valage vesi peale, laske 24 tundi seista ning kastke selle leotisega aiamaad. Tomati-, paprika-, baklažaanitaimede alla, mida nälkjad väga armastavad, võib puistata kuivatatud kõrvenõgest. Paigad, kuhu teod kogunevad, võib üle valada tomatilehtedest valmistatud taimevirtsaga. Kui tomatilehti veel napib, võib seda valmistada ka rabarberilehtedest. Ka soolikarohi, koirohi ja üheksavägine on abiks, sest peletavad teod eemale. Puistake neid salatipeenrale ning teiste mahlaste lehtedega taimede vahele. Kastke taimi varahommikul, et niiskus ei looks tigudele öiseks tegutsemiseks soodsaid tingimusi.

Lõksud

Peenarde vahele võib panna märja riidekaltsu, suure rabarberi- või kapsalehe, pappkasti või lauajupi. Päevakuumuse üleelamiseks kogunevad teod sinna alla. Ärge unustage neid sealt kokku koguda ning hävitada. Vastasel korral loote neile soodsa tingimuse kuuma suvepäeva üleelamiseks, et seejärel õhtuhämaruses maasikatega maiustama minna.

Samuti aitab tigusid eemal hoida see, kui nende lemmiktaimede ümber on krobelist materjali – kruusa, multši –, nii ei pääse nad vabalt liikuma. Kuigi kasutatud kohvipulber näib esmapilgul tarbetu, on aiapidajal rõõmu sellestki, et hoida eemale soovimatuid külalisi.

Tigude invasiooni vältimiseks puistake kohvipaks nende lemmiktaimede ümber, sest teraline pinnas kuivatab tigude kehavedelikku ning nad ei pääse enam nii hõlpsasti taimede lähedusse. Samuti muudavad puutuhk ning munakoorepuru tigude elutegevuse vaevarikkaks.

Limuste meelitamise võtted

Kõige lihtsam on nälkjad ja teod kokku koguda nii, et nad kavalate meetoditega kohale meelitada. Näiteks valage grilliõhtul kuni 5 cm kõrgusesse nõusse ka nälkjatele pisut õlut või kalja – nende jookide peale on nemadki maiad. Pärast muruniitmist riisuge niide kokku ning jätke ööseks aeda, sinna kogunevad öösel teod ning usin aiapidaja saab need hommikul kokku koguda.

Aianduspoodidest leiab spetsiaalselt tigudele ja nälkjatele mõeldud tekstiile, mille alla nad varju poevad. Selle võib asendada ka vana kartulikotiga, millel täiteks pisut heina või õlgi. Asetage see aeda niiskesse ja varjulisse kohta, kuhu kahjurid kuiva ilmaga varjuvad. Põuaperioodil võib seda aeg-ajalt niisutada. Oluline on lõksu kontrollida ning teod ja nälkjad kokku koguda.

Vahel võivad nälkjad ka toalilledele liiga teha. Kui märkate lehtedel ebamäärase kujuga mulke ning hõbedaselt läikivaid rajakesi, võib arvata, et nälkjad on asunud lillepotti elama. Asetage lillepotti mullapinnale pooleks lõigatud kartul. Ööhämaruses tegutsevad kahjurid poevad päevavalguse saabudes sinna alla peitu, nii on neid kõige lihtsam ära korjata.

10 praktilist käsiraamatut kasulikest tarkustest

Targu Talita väljaandja Maaleht valis koos oma lugejatega kümme olulist valdkonda ja palus asjatundjatel neist kirjutada uued käsiraamatud.

Iga raamatu maht on 108 lehekülge.

Raamatud tuletavad meelde vanu tarkusi ning jagavad uusi nippe lihtsatest võtetest hädavajalike teadmisteni.

Lisaks majapidamisnippidele tuuakse lugejateni teadmised ravimtaimedest ja enesetunde turgutamise kohta.

Samuti ilmuvad sarjas käsiraamatud kodus ja aias toimetamise, loodusmärkide ja loodusandide tundmise, igapäevaste ilmatarkuste, taaskasutuse, aias esmavajalike ehitustööde, hoidistamise ja säilitamise ning palju muu kohta.

Targu Talita on juba paarkümmend aastat olnud Eesti kõige populaarsem ja hinnatum nõuandja, ilmudes igal neljapäeval omaette väljaandena Maalehe vahel.

Lisaks ilmub kord kvartalis üksikmüügis Targu Talita mahukas nõuandeajakiri.