Oleme ikka vahel täheldanud, et teatud kuufaaside ajal on enesetunne teistsugune kui muidu. Mõnikord ei saa magada, vahel oleme ärritunud ja uimased, teinekord on energiat ja rõõmu rohkem kui tavaliselt. Nii kummaline, kui see ka ei tundu, seletatakse seda ka eri kuufaaside mõjuna.

Ilmselt on meile kõige tuttavam täiskuu mõju, kuna sel ajal märkame nii iseenda kui lähikondsete käitumises ägedamaid kurve, lunaatikud on sel ajal väga aktiivsed. Kindlasti on ka kõigil teistel kuufaasidel meile sama oluline mõju, kui vaid seda teaksime või igapäevaelus kasutada oskaksime.

Elukestev tervis

Käesolev raamat võib lihtsustada elu igas valdkonnas, sestap tasub lehitseda sisukorda ja noppida välja paar silma jäänud tegevust ning järgida leitud nõuandeid ja reegleid. Tõenäoliselt inspireerib see pöörduma ka ülejäänud nõuannete poole.

Millal on parim aeg lõigata juukseid, et need kasvaksid pikaks ja ilusaks? Millal peaksid alustama dieediga, kui soovid kehakaalu vähendada? Milline päev on parim koristamiseks, et kodu korras püsiks? Neile ja paljudele muudele küsimustele annavad vastuseid arvukad horoskoobid.

Paljud ehk mäletavad, kuidas omaaegses menulavastuses “Armastus kolme apelsini vastu“ luges Pantalone tegelaskuju Elmo Nüganeni kehastuses püüdlikult ette Pauksoni horoskoopi omas veidernaljakas tõlgenduses ja sõnakasutuses.

Looduse ja kuu rütmide koosmõju uurinud inimesed on mõistnud, et sel on paljuski positiivne mõju: nii võib vähendada isegi keskkonna mürgitamist kunstväetiste ja pestitsiidega ning pöörduda tagasi arstiabi juurde, mis tegeleb haiguste põhjuste väljaselgitamisega.

Just õigel ajahetkel tegutsemine on samm parema tuleviku poole. Autor lubab, et raamat annab võimaluse oravarattalt maha astuda ja ikkagi edukas olla, seda nii kodus, aias, tööl kui reisil, nii suurtes kui väikestes asjades. “Need teadmised võivad aidata kõikjal – isegi siis, kui teid huvitab lähemalt ainult üks tegevus või kui katsetate kuureegleid esialgu ainult uudishimust.“

Paljudel inimestel on ehk raske mõista, et kõik toimib nii lihtsalt, ja tihti küsitakse: “Pean ennast õigel ajal opereerida laskma ja paranengi kiiremini?”, või “Pean oma toitumise kuukalendri järgi korraldama ja mul ei ole enam kaaluprobleeme?” Seda enam on rõõmustatud, kui ilmnesid soovitud tulemused.

Ainus vajaminev tööriist on raamatu lõpus asuv kuukalender, kus on andmed kuu faasidest ja kuu asukohast astroloogilistes tähtkujudes. Ei tasu pärast raamatu lehitsemist lasta end häirida sümbolite ja reeglite suurest hulgast. Juhul kui varem pole olnud põhjust kuukalendrit kasutada, on selleks ka väike kasutusjuhend.

Saame teada, mida kujutavad endast neli tähtsamat kuufaasi: täiskuu, noorkuu, kasvav kuu ja kahanev kuu. Võime isegi taibata, kuidas mõista lauset “Täiskuu Sõnni tähtkujus tagab tugeva juurekasvu” või “Kuu Kaaludes mõjutab puusapiirkonda”.

Kuukalendris on ära toodud kõik kaksteist sodiaagimärki ühes kuus. Kui Maa tiirleb ümber Päikese, viibib Päike aasta jooksul igas tähemärgis kuu aega – alates Jäärast märtsi lõpus kuni Kaladeni veebruari lõpus.

Kuufaasidega kooskõlas

Õppides tundma looduse imesid, võime enda jaoks ammutada väga palju head ja kasulikku. Raamatu viies alajaotuses on vastavates peatükkides kõikvõimalikeks tegevusteks täpsed juhtnöörid. Meid aidatakse järgmistes teemades: kuidas terve olla ja terveks jääda, loomulik kehahooldus kuu rütmis, kuu aias, kuu abimehena koduses majapidamises ja igapäevaelus, kuu mõju ehitus- ja remonditöödele ning puidu töötlemisele.

Tõtt-öelda pole ma varem kunagi mingite ilu- või hooldusprotseduuride juures jälginud, millises faasis kuu on või kus ta peaks olema. Teatud väike uudishimu on aga raamatut sirvides tekkinud ja järgmise juukselõikuse sooritan kindlasti just minule sobival ajal.

Võib ju küsida, kas see pole mitte aegunud ja tolmunud vanaematarkus. Ja isegi liiga keeruline ning välja naerdud nii teaduse kui ka sõprade poolt.

Kuid autorid kummutavad kahtlused veenvalt: “Vaevalt et ükski tarkus meie esivanemate teadmistelaekast oleks modernsem ja tulevikkuvaatavam kui teadmine mingi tegevuse sooritamise õigest ajast, arvestades kuu faasi. Mis saladus on üldtuntud rohenäppudel, kelle käe all löövad õitsema paradiisiaiad, samal ajal kui teist värvi sõrmedega aiapidaja käes, vaatamata tema headele kavatsustele, kõik välja sureb? Erinevus on omaenda vaistus, mis on igal inimesel olemas.“

Kuu toimib abimehena koduses majapidamises ja igapäevaelus. Kes siis poleks kuulnud kaduneljapäevast, mil õige aeg rämpsust vabanemiseks.

Kuukalender on nagu sodiaagimärkidest koosnev kee, mis näitab, millal on õige aeg istutada, saaki koristada, rohida, lõigata, hoidiseid teha, multšida, kompostida, teid rajada ja palju muud ette võtta.

Siin on info, et asuda teele füüsilise heaolu, vaimse sõltumatuse ja hingerahu poole. Loomulikult pole see imerohi. Kuu rütmide tundmine ei lahenda kõiki probleeme. Need nõuanded võivad tupikust välja aidata, kui on julgust vaadelda sügavamaid seoseid ja siis oma äratundmise järgi tegutseda.

Meie universum on keerukas ja paljud seda reguleerivad imelised mehhanismid on vähemalt praegu meile teadmata. Kuukalendri järgimist võib võtta, nagu oleks see psühholoogiline detektiivitöö, aga ka suur seiklus, mis rõõmu pakub.