„Elu on siin turvaline, puhkajad hoiavad kokku ja beduiinid suhtuvad meisse kõigisse hästi. Turisti tuleb ju hoida,“ rääkis Aita.

Beduiin kaamelitega kõrbes.

Ta on jõudnud juba beduiinidega käia kõrberetkel kohalikke ravimtaimi uurimas ning ümbrust avastamas ning tuleb igal kevadel suveks Eestisse rõõmsalt ja tublisti paranenud tervisenäitajatega.

Sel kevadel sai Aita tuttavalt beduiinilt ootamatu ettepaneku: soetada isiklik kaamelivarss! See on Aitale hingeminev pakkumine – lapsest saadik on suuremate ja väiksemate loomadega tegemist tehtud ning kaamelil on kõrbekultuuris eriti auväärne koht.

„Kaamel on siin tuntud ustavuse võrdkujuna,“ selgitas Aita. On juhtunud lugusid, kus müüdud kaamel veel aastaid hiljem oma esimese peremehe kohtudes ta ära tunneb ning näitab üles nii suurt rõõmu, et ostetaksegi tagasi.

Paraku pole kaamelid odavad. Aitale pakutud varss maksab 2000 eurot ning kasvades muutub loom aina väärtuslikumaks. Praegune omanik on lubanud varsa välja õpetada ja looma oma karjas hoida, kuni pärisomanik kaugel Eestis suvitab.

„Pettust karta pole, siin on kõik loomad märgistatud ja registris ning müügitehingud ametlikult,“ kirjeldas Aita. „Kui aga beduiin kaameliostul pettuse korraldaks, kaotaks ta oma hea kuulsuse ja langeks kõigi teiste beduiinide põlu alla. Kogukonnast välja jäämisega siin ei riskita.“

Aita on mõelnud, et kui kaasmaalaste abiga kaameli ostmiseks raha kokku saaks, siis oleks eestlastel nagu oma ühine kaamel. Teisi turiste sõidutades teeniks loom ka oma elamiskuludeks raha.

„Äkki saab keegi aidata,“ loodab Aita ning kavatseb summa kokku saamiseks panustada ka kõik oma vahendid. Kes soovib kaameliostu kohta rohkem infot, võib kirjutada aitamihkelsoo@hotmail.com või teha annetuse Aita Mihkelsoo kontole EE771010010430122017.

Beduiin kaamelitega kõrbes.