- Sõna “kirves” on balti laen. Leedu kirvis, läti cirvis, liivi kīraz, soome kirves, vadja tširves, vepsa kirvez, komi tšer.

Inglise axe, saksa Axt, prantsuse hache, hispaania hacha, rootsi yxa, taani økse, esperanto hakilo, türgi balta, ungari balta, ladina securis, itaalia scure, tšehhi sekera, vene topor, portugali machado.

Sõna “tapper” (‘löögirelv, sõjakirves; väike kirves’) on pärit vanavene sõnast topórŭ (‘kirves’), mis omakorda võib pärit olla iraani tüvest (*tapara-).

- 5000 aastat tagasi hakkas Eestis levima nöörkeraamika kultuur. Sellele on nimetuse andnud nöörijäljenditega ilustatud savinõud.

Nöörkeraamika kultuuri silmapaistvamad käsitööesemed on paadi- ehk venekujulised hoolsalt lihvitud ja varreauguga kivikirved. Nende järgi kutsutakse kultuuri ka venekirveste kultuuriks. Eestist on neid leitud ligi kakssada.

Kuna venekirved on sageli väga peenelt töödeldud, võis neil peale tööriista olla ka mingi muu tähendus: sõjakirves, staatus­ese, kultusese.

- Sakslane Robert Ebner lõi 23. XI 2007 Kölnis kirvega ühe minuti jooksul lõhki 70 puupakku, igaüks ühe hoobiga.

- Uusmeremaalane David Bolstad raius 1999. a 13tollise
(33 cm) valge männi paku põigiti pooleks 12,28 sekundiga.

- 11. V 1991 kingiti Nackawici linnale hiiglasuur roostevabast terasest kirves, et tähistada linna valimist Kanada metsanduspealinnaks. Maailma suurim kirves on 7 m suurune, koos varrega 18,28 m pikk ja kaalub 7 t. Kirves on n-ö löödud betoonkändu, mille läbimõõt on 10 m.

- Ühendriiklane Bipin Larkin lõi 20. X 2010 New Yorgis 10 tuletikku kirvega lõhki 3,59 sekundiga.

- Ühendriiklane Erik Kloeker žongleeris 30. XII 2012 Newportis kolme kirvega 86 viset järjest.

- Kirvega on meil seotud hulk kõnekäände, väljendeid, vanasõnu, mõistatusi.

Nagu kirvega raiutud näojooned. Kinni nagu kirves pakus. Läks põhja nagu kirves. Sa ujud nagu vene kirves. Terav kirves leiab kivi. Ära tule kirvega kurge püüdma. Kirves ripub pea kohal. Õhk nii paks, et raiu kirvega! Saavad niisama hästi läbi nagu puuhalg ja kirves. Ostis korteri kirvehinna eest. Toidu­kraam nii otsas, et hakka või kirvesuppi keetma. Tõlge oli vilets kirvetöö. Rauast kägu, puust saba, metsas kukub, tee pääl magab? (Kirves.) Mees läheb metsa, silm seljas? (Mees läheb metsa, kirves seljas.)

- Kirveskalad süvakirveslaste sugukonna (Sternoptychidae) perekonnast Argyropelecus on elavad fossiilid – nende kivistised on pärit vähemalt 40 miljoni aasta kauguselt.

- Taimeriigis on kaks kirveskodanikku: käbi-kirveskaktus ja luulu-kirveskaktus. Mõlemas on psühhotroopset ainet – mis võib mõjutada taju, mõtlemist, emotsioone või käitumist.