Sussexi ülikooli teadlased näitasid 28 hobusele testimiseks pilte õnnelike ja vihaste nägudega inimestest, keda nood varem kunagi näinud polnud. Mingit eelnevat sellealast treeningut hobustega ei tehtud.

Eksperiment näitas, et vihase näoga piltide vaatamiseks kasutasid hobused pigem vasakut silma. Kusjuures varasemast on teada, et negatiivse stiimuli uurimiseks pööravad suksud oma pead nii, et näevad asja vasaku silmaga. Kiirenes ka nende südametegevus ning loomad näitasid välja teisigi stressimärke.

Kõigest sellest järeldasid teadlased, et hobustel on vihastest nägudest "funktsionaalne arusaam".

Doktorant Amy Smith, kes juhib Sussexi ülikoolis imetajate häälsuhtlust ja käitumist uurivat töörühma, selgitas, et hobustel on tugevama reaktsioon negatiivseid emotsioone väljendavate fotode puhul.

"See võib tuleneda sellest, et ähvarduste märkamine on loomadele eriliselt olulise tähtsusega," selgitas Smith. "Vihaste nägude äratundmine olla seotud hoiatussüsteemiga, mis põimib omavahel kokku näiteks inimese negatiivse näoilme ja julma käitumise."

Ka teised loomaliigid, näiteks koerad, kasutavad negatiivsete asjade uurimiseks vasakut silma, mida kontrollib parem ajupool, kus töödeldakse negatiivset infot.

Kuid Smithi sõnul on tõeliselt huvitav see, et hobused on võimelised lugema emotsioone n-ö liigiüleselt ehk inimeste nägudelt.

"Juba ammust ajast teame, et hobused on sotsiaalsed loomad, kuid seda, et nad suudavad inimeste nägudel positiivseid ja negatiivseid emotsioone eristada, näeme tõesti esimest korda," ütles Smith.