Aasta lavastuseks valiti Eesti Draamateatri “Nelipühad”, mis jäi lavastaja Mladen Kiselovi viimaseks tööks.

Äge on see, et suurelt on tunnustatud Tartu Uut Teatrit, mis juba mitu aega energiast väreleb ja pakatab.

Esile on tõstetud tõesti tublisid, ja ei maksa arvata, et väljaspool lava vaid kelder ja kõle ja kole...


TEATRIAASTA AUHINNAD 2012

Aasta lavastus

- “Nelipühad”, Eesti Draamateater, lavastaja ja muusikaline kujundaja Mladen Kiselov, kunstnik Vladimir Anšon, kostüümikunstnik Rosita Raud, valguse kujundaja Priidu Adlas.

Sõnalavastuse auhinnad

- Lavastaja: Ivar Põllu, “Vanemuise biitlid”, Tartu Uus Teater.

- Kunstnik: Kristiina Põllu – kujundused lavastustele “Naised valitsevad maailma ehk Opus Geographicum” ja “Vanemuise biitlid”, Tartu Uus Teater.

- Meespeaosatäitja: Velvo Väli – Anatoli Jefremovitš Novoseltsev lavastuses “Armastus tööpostil”, Rakvere Teater.

- Naispeaosatäitja: Kersti Kreismann – Hilpi lavastuses “Yksine”, Kuressaare Linnateater.

- Meeskõrvalosatäitja: Mait Malmsten – junkur Magnús Sigurðsson lavastuses “Islandi kell” ja Andrei lavastuses “Kolm õde”, Eesti Draamateater.

- Naiskõrvalosatäitja: Tiina Tauraite – Teenija lavastuses “Lillede keel”, Von Krahli Teater.

- Žürii eriauhind: teatri NO99 dramaturg Eero Epner – teatri ideede generaator, mõtestaja, sõnastaja ja kuvandi looja.

- Sõnalavastuse muusikalise kujunduse või originaalmuusika auhind: Kaspar Jancis, “Faust” – originaalmuusika (VAT Teater), ja Liisa Hirsch, originaalmuusika ja muusikaline kujundus lavastustele “Islandi kell”, “Kolm õde”, “Uus elektriline tantsusaal” (Eesti Draamateater).

- Reet Neimari nimeline kriitikaauhind: Heili Einasto, avarapilguline ja kõrgtasemel lavalise tantsukunsti kriitik, kes valdab üldpilti kõiki tantsusuundi arvestades – “Keisri uued rõivad” (Sirp, 20.12.2012), “Rahvusballett pärast “Pööningutantsu”” (Sirp, 16.03.2012), “John Cage ja Merce Cunningham – kunstis ja elus” (TMK 8−9.2012), “Rosalinde kuritöö” (TMK 5.2012).

- Aleksander Kurtna nim auhind: Anne Lill – antiigitõlke traditsiooni õnnestunud elustamise ja Euripidese “Iphigeneia Aulises” tõlke eest teatrile NO99.

- Algupärase dramaturgia auhind: lavastusdramaturg Eero Epner, “Reformierakonna juhatuse koosolek”: poeetiliselt terav ja poliitiliselt tundlik kiirreageerimine, ning dramaturgiline panus lavastusse “Rise and Fall of Estonia” (teater NO99).

Muusikalavastuste osas

- Ain Anger – Mefisto mõjuva ja kaasahaarava tegelaskuju loomine Charles Gounod’ ooperis “Faust” (Rahvusooper Estonia).

- Monika-Evelin Liiv – Julius Caesari ja Cornelia veenvad ning muusikaliselt kõrgetasemelised rollilahendused Georg Friedrich Händeli ooperis “Julius Caesar” (Rahvusooper Estonia).

Balletilavastuste osas

- Anatoli Arhangelski – Modigliani, “Modigliani – neetud kunstnik”, Eisenstein, “Rosalinde”, Lescaut ja Vangivalvur, “Manon” (Rahvusooper Estonia).

 Rahel Olbrei nimeline auhind: Tiiu Randviir-Tölp – Estonia priimabaleriin, rahvusvaheliselt tunnustatud balletipedagoog

Tantsulavastuste osas

 Ruslan Stepanov, “Carrrmen!” (teater Vane-
muine) – läbinisti eestimaine tooraine, julge koreograafia ja heli­loomena interpreteeri-
mas maailmakeeles maailmakirjandust.

- Muusika, balleti ja tantsu eripreemia − Peeter Jalakas, “Nibud ehk hetk me elude katkematus reas”, Von Krahli Teater.

Parima teatritöötaja kategoorias

- Lavastust ettevalmistav töötaja: Tiiu Palmiste töötab Ugala teatris 1982. aastast
juurdelõikaja-modelleerijana. Nende aastate jooksul on ta õmmelnud kostüüme
rohkem kui 180 lavastusele. Teatrikunstnikud ja kolleegid hindavad tema loomingulist
ja meisterlikku tööd väga.
Mitmel korral on ta valitud koduteatris aasta parimaks lavastust ettevalmistavaks töötajaks.

- Etendust teenindav töötaja: Raul Õitspuu, VAT Teatri lavameister-bussijuht, kes teostab enamasti üksinda ka kõik VAT Teatri lavastuste dekoratsioonid. Lisaks on Raul Õitspuu VAT Teatri mitme väljasõiduetenduse puhul nii bussijuht kui ka valgustaja. Tema välja mõeldud ja teostatud on kõik 2012. aasta uuslavastuste lavatehnilised lahendused.

- Haldus- ja administratiivtöötaja: Maire Janisk, Tallinna Linnateatri direktori abi – väsimatu, korrektse ja ennastsalgava töö ning oskuse eest olla kõigega kursis ning leida kõigele lahendus.

Salme Reegi nimeline auhind

- Oleg Titovi lavastajatöö
“Tuul pajuokstes” Ugala teatris – kunstiliselt terviklik ja säravate näitlejatöödega kogupereteater.

Otto Hermanni nimeline auhind

- Margus Vahemets – kauaaegse loomingulise panuse ning jätkuva kõrge kunstilise taseme eest teatri Vanemuise sümfooniaorkestri klarnetirühma kontsertmeistrina.

Ants Lauteri nimeline auhind

- Näitlejaauhind: Kadri Lepp – Katariina Jee, “Toomas Nipernaadi”; Liisa Hohlakova, “Vend Aljoša”; Loviisa, “Niskamäe kired”; Doris Murekull, “Koturnijad ehk Kui nalja ei saa, siis meie ei mängi”;
Tiina, “Libahunt”; Nora, “NORA/MAJA”; Kyllikki Laiho, “Runar & Kyllikki”; Nataša, “Põhjas”; Valérie Lebrun, “Grafiti”; Catherina Cavalieri, “Amadeus”; Irina, “Kolm õde”; Ly, “Väikesed vanamehed”; Gabriella, “Nii nagu taevas”; Kriitik, “Kollane nool”; Herta, “Piloot”; Naine, “Klapp”; Lissi, “Postmodernsed leibkonnad”; Gloria, Whitmore, “Grace ja Glorie”; Loreida, “Ukuaru” (Ugala teater).

- Näitlejaauhind: Alo Kõrve – Bartley McCormick, “Inishmaani
igerik”; Petka, “Tšapajev ja Pusto-ta”; Vincent van Gogh, “Vincent”; Tristan, “Genoom”; Tolen, “Nõks”; Indrek, “Wargamäe Wabariik”; rollide galerii lavastustes “Hecuba pärast”, “Keskööpäike”, “Jumala Narride Vennaskond”; Alan Conway, “Aeg ja perekond Conway”; Bentley Summerhays “Mesallianss”; Hamlet “Hamlet”. (Tallinna Linnateater).

Kristallkingakese auhind

- Pavlo Balakin – Mefisto ülla­tavalt küps ja läbitunnetatud osatäitmine Charles Gounod’ ooperis “Faust” (Rahvusooper “Estonia”).

- Jim Ashilevi – lavastused “13” ja “Õhtute kollane tolm” (Von Krahli Teater).