Tähtpäeva mõtles 2004. aastal välja Kasutatavuse Professionaalide Liidu UPA (Usability Professionals’ Association) juht Elizabeth Rosenzweig. 

Rosenzweig on öelnud: “Inimesed rääkisid, kuidas nad arvutit vaadates tunnevad end lollina. Mõtlesin, et kas ei peaks asi vastupidi olema.”

Nii hakatigi seda tähtpäeva tähistama alates aastast 2005. Esialgu kasutati selle kohta nimetust “kasutatavuse päev”, ent 2006. aastal pakkus USA humorist Tim Bedore välja mõistlikuma – “asjade paremaks tegemise päev”.

Ka UPA ise on oma nime veidi muutnud – nüüd on see Kasutajakogemuse Professionaalide Liit UXPA (User Experience Professionals’ Association).

Igal aastal on päeva motoks valitud omaette teema. Näiteks tunamullu oli see “Finantssüsteemide kasutatavus” ja mullu “Tervishoid. Koostöö paremate süsteemide nimel”.

Tänavu on asjade lihtsamaks tegemise päeva teema “Kaasatõmbamine”. Kasutajakogemus ongi suuresti seotud inimeste kaasa tõmbamisega. Tehnoloogiat, tooteid ja teenuseid on hea kasutada siis, kui nad sind kaasa haaravad.

Mitte ainult täna, vaid ka terve tänavune aasta on õige aeg mõelda asjade muutmiseks ja teha seda väljaspool raame. Kuidas kaasa tõmmata nii oma kolleege töölt kui ka sõpru mujalt, et nad aitaksid muuta asju, mis ei tööta hästi?

Alusta kas või hästi lihtsast. Kui näiteks märkad, et kolleeg tuhnib arvutis, et kalkulaatorit leida, näita talle, kuidas hulga väiksema vaevaga saab arvutada Google’i otsingukastis.

***

Mees ja naine ajavad juttu maast ja ilmast ning võtavad kõne alla kuuma teema – eutanaasia.

“Kui mina peaksin koomasse jääma,” ütleb mees, “nii et mu elu ripub ainult mingite elektriaparaatide ja vedelikupudelite otsas, siis palun tee sellele lõpp peale.”

Naine noogutab sõnatult, vajutab puldist teleka kinni, tõmbab arvutil juhtmed seinast ja valab õlled kempsupotti.
NETI RENT