Meeli Tuubel, Valga linnavalitsuse sotsiaalabiameti juhataja

Kõige paremini näitab töötusega seonduvat vaesust toimetulekutoetust saavate perede hulk. Suurimas vaesusriskis on üksikvanemaga pered, sest mõlema vanemaga pere ühe liikme töötuks jäämine ei tähenda ilmtingimata äärmisesse vaesusse sattumist.

Suurem osa toimetulekutoetuse taotlemistest pole seotud värskelt töötuks jäämisega. Esiteks saavad hiljuti töö kaotanud raha töötuskindlustusest, teiseks registreerivad end töötuna ka isikud, kes pole varasematelgi aastatel töötanud. Seega pannakse end töötuna kirja ka "kindluse mõttes" või siis seoses pere peamise toitja töötuks jäämisega. See tähendab, et märkimisväärne hulk isikuid ei töötanud ka õitsengu ajal, kuid see polnud pere jaoks probleem, sest perele teenis elatist teine pereliige, nt välismaal.

Valga linna ongi pigem mõjutanud välisriikide tööjõuturu äralangemine. Kohalik on peamiselt väikeettevõtlus, kus ei toimu massilisi koondamisi. Ettevõtted optimeerivad lihtsalt oma tootmist, koondatakse üksikuid töökohti, massilisi pankrotistumisi ei ole.

Mõnevõrra on mõju olnud ka riiklike struktuuride ümberkujundamisel, nt piirivalve ja tolli tegevuse lõpetamisel seoses
Schengeni viisaruumi astumisega, samuti mõnede riigiasutuste koondumisega ja keskuste viimisega mujale maakonnakeskustesse, mis on kahetsusväärne tagasilöök kõrgharidusega tööjõu hulgas.

Kõige muu kõrval on teravdunud mitteametlikust töötamisest ja ümbrikupalkadest tulenev. Alles nüüd saavad inimesed aru, missuguseid tagasilööke on toonud hetkeline maksudeta hõlptulu, on see siis koondatu garantiidest, töötuskindlustusest või töötu abirahast ilma jäämine.

Midagi katastroofilist aga veel pole. Igaüks peab oma kulutused tõsisema pilguga üle vaatama, mõttetut tarbimist vähendama, mõtlema säästlikumale eluviisile, kevadel kartuli maha panema ja sügisel minema seeni korjama.


Seis supiköökidega* mõnes linnas

- Jõgeva. Supiköögi vajaduse üle on arutletud juba mitu aastat, kuid siiani ei ole see vajalikuks osutunud, sest sotsiaalmajas on köögi kasutamise võimalus.

- Valga. Suppi pakub koguduse majas tegutsev MTÜ Domus Petri Kogu, selle eest maksab Valga linnavalitsus. Igapäevases menüüs on 3 korda nädalas supp ja 2 korda nädalas praad, kumbki koos magustoiduga.

- Võru. Tasuta suppi pakub Päästearmee Võru korpus. Sooja suppi saab ka Võru linnavalitsuse hallatavas hoolekandeasutuses Nöörimaa Tugikodu.

- Haapsalu. Tasuta supi jagamist linnavalitsus korraldanud ei ole. Sotsiaalmajas töötab supiköök, kus hädas olijaid on võimalik toitlustada.

- Rakvere. Vahepeal teenuse tarbijate vähesuse tõttu lõpetatud avalik supiköögiteenus on taasavamisel, kuna vajadus on naasnud.

- Sindi. Linnas päevakeskuse üks osa on supiköök. Praegu veel selle teenuse järele vajadus ei ole kasvanud, kuid ollakse arvestanud, et nõudlus võib suureneda ning siis suudetakse hädasolijatele pakkuda supiköögi teenust.

- Kuressaare. Supiköök vähekindlustatud ja vaesuses inimestele avati jaanuaris.

- Tallinn. Tegutseb mitu supikööki, neist viimase avas Billy Grahami Evangeelne Assotsiatsioon koostöös sotsiaaltöö keskuse Sõbra Käsi SA, Oleviste Hoolekande MTÜ, Põhja-Tallinna linnaosa valitsuse ning Tallinna sotsiaal- ja tervishoiuametiga.

Allikas: Eesti linnavalitsused

*Toiduabi ei jaga omavalitsused mitte ainult tasuta supina. ELi sekkumisvarude programmi kaudu antakse omavalitsustele jagada toiduaineid, näiteks makarone.