Ristipuude andmebaas ja kaardirakendus on vajalikud selleks, et ristipuid paremini hoida. Maa-ameti rakenduses on võimalik saada ülevaade, kus asuvad kultuurilooliselt olulised mälestusristidega puud ning ootame, et seda kasutavad nii metsa- ja maaomanikud kui ka detail- ja üldplaneeringute koostajad, kellest võib sõltuda ristidega puude säilimine. Samuti annab kaart kultuuriloolist teavet kombe levikust ning võimalikud huvilised, kes tahaksid ka ise neid puid näha, saavad kaardi põhjal need üles otsida. Kaart on oluline ka kohalikele inimestele, kes saavad kontrollida, kas nende lahkunud lähedaste ristidega puud on alles ning kaardile kantud. Kaart on avalikult kättesaadav kõikidele huvilistele Maa-ameti lehe kaudu.

„Ristimärke lõigatakse ka tänapäeval, seega lisandub mälestusristidega puid aja jooksul rakendusele juurde. Kõik puude märgistajad ja uute ristipuude avastajad võiksid neist rakendusel oleva info ajakohastamiseks teada anda keskkonnaametile e-posti aadressil liina.laanemets@keskkonnaamet.ee. Sel moel täieneb rakendus pidevalt uute asukohtadega ning ka meie metsaspetsialistid oskavad puude olemasoluga arvestada metsateatisi menetledes,“ selgitas keskkonnaameti kultuuripärandi spetsialist Liina Laanemets.

Uue ristipuude kaardi jaoks kogusid andmeid TLÜ vanemteadur Marju Kõivupuu, keskkonnaministeeriumi looduskaitse peaspetsialist Urve Sinijärv ja keskkonnaameti kultuuripärandi spetsialist Liina Laanemets. Fotod pildistas kaardi jaoks Arne Maasik, ristipuude tingmärgi kujundas Asko Künnap. Kaardirakenduse tehnilise poole valmistas ette Maa-amet. Rakendus on kasutatav ka nutiseadmega, kasutaja saab kuvada kaardile oma asukoha ja seeläbi leida lähedal asuvad ristipuud. Puude asukohta kuvatakse vaikimisi värskelt valminud täpsel ja infoküllasel Eesti põhikaardil.