Nende tõestisündinud lugude taga on inimesed, kelle privaatsuse huvides näeb ekraanil sündmuste lavastusi, kus tegelikke asjaosalisi kehastavad näitlejad.

Tuuli Roosma, “Saladuste” uus hooaeg algab 3. märtsil. Mis lugudele televaatajad seekord kaasa elada saavad?

Sel korral keskendume kahele teemale – suur armastus ning kurioossed juhtumised. Kohtume noormehega, kes ei julge armastatud neiule öelda, et ta ei jaksa teda enam süles hoida. Sellel on aga noormehe tervisele kurvad tagajärjed ning sellega seoses kaotab ta ka neiu armastuse.

Ühes loos armastab mees oma kleptomaanist naist nii palju, et tal on ümbruskonna poodides kokku lepitud, et kõik, mis naine varastab, maksab mees kahekordselt kinni.

Näeme, kuidas pääseb Soomest koju seal koristajana töötav naine, kes läks keset talve õhukese kleidi väel prügikotti ära viima, aga lukustas ennast majast välja. Õhtusel ajal oli kogu maja tühi, telefon, raha ja kõik muud asjad toas.

Saame näha, mis juhtub neiuga, keda koolis pidevalt kiusatakse ja narritakse, aga kes valitakse välja mängima ühte Eesti teleseriaali.

Üks noormees otsib tööd, ent ta ei ole rahul oskustele vastava lihtsa tööga. Ta sihib kõrgemale, isegi väga kõrgele. Selleks et kõrget ja väärikat karjääri teha, mõtleb ta oma elu kohta välja selliseid seiku ja detaile, mis tema arvates aitavad sel teel paremini edasi. Ent valel on lühikesed jalad.

Uut hooaega alustame looga, mille saatis meile üks lastekoduneiu. Tavaliselt soovitakse lapsendada beebisid või väikelapsi. Kirja saatja oli aga juba teismeline ning mingeid lapsendamisunistusi tal ei olnud. Juhtus aga ime – üks pere soovis siiski lapsendada just suurt last. Perepea käis mitu korda neiuga tutvumas ja tüdrukule tundus, et asjad arenevad soodsas suunas.

Kui aga selgus, et sama pere tunneb huvi ka tema sõbranna vastu, oli tüdrukute sõprusel kriips peal. Vastamisi hakati teineteist mustama ning üritati üha hullemate skeemidega jätta lapsendajatele konkurendist halb mulje, et ise särada. Lool on õpetlik lõpp.

Milliseid emotsioone sellised lood teis endas tekitavad?

Iga kirja on emotsionaalne lugeda. Inimene kirjutab ju avameelselt oma läbielamistest. Peaks olema südametu, kui ei tunneks ega elaks kaasa.

Kas need on kõik tegelikus elus olnud ja läbi elatud juhtumid?

Ikka on, jah. Enamik neist juhtumitest on saabunud meile kirja teel. Aeg-ajalt satub sekka ka neid, mida toimetuse liikmed teavad ja kuulevad. Aga me hoiame “Saladustes” algusest peale rangelt seda joont, et räägime tõestisündinud lugudest, mis on juhtunud eestlastega. Need on meie inimeste lood.

Kui keeruline on saatetegijail sedalaadi infoni jõuda?

Õnneks on saade eetris väga vaadataval ajal ja seega üleskutse oma õpetlikke või murrangulisi elusündmusi jagada on pidevalt aktuaalne. Saate postkasti tasub ikka iga päev kontrollida. Lugusid tuleb üha. Ja ma üldse ei imesta – mina saadaksin ka oma loo.

Tegelikult on ju väga hea oma lugu endast välja kirjutada ning hiljem vaadata, kuidas sinu elus aset leidnud sündmused on näitlejatega taaslavastatud. Millised näitlejad on valitud mingeid rolle täitma. Kes mängib sind. Ja selline ekraanil oma loo taga anonüümseks jäämine annab turvatunde. Kui juhtunu on ka väga suur saladus, siis ikkagi keegi ei saa teada, et see oli sinu lugu.

Kas “Saladuste” uus hooaeg toob tegelasrollides ekraanile ka uusi inimesi?

Meil on igas saates eri tegelased. Nii et alati on palju päris uusi inimesi. Aga eks kaheksa aastaga on osalenud väga palju näitlejaid, üsna paljud loovad meil rolle korduvalt.

Kuidas olete pärast vissarionlaste juures Siberis oldud aega siinse elu- ja töörütmiga harjuda jõudnud?

Otsapidi oleme ju veel ikka Siberis. Raamatu kirjutamine ja kokkupanemine ning väljaandmine oli päris pikaajaline protsess. Arbo monteerib filmi vissarionlastest. Nii et mõttega oleme kogu aeg vissarionlaste juures.

Millega pole ära harjuda suutnud?

Mis siin ikka nii väga harjuda, me oleme ju juba aasta jagu tagasi.

Kuidas edeneb medõeks õppimine?

Esimene semester on edukalt läbi, teine täies hoos. On huvitav, aga raske. Aega on natuke puudu.

Kas olete koolis omandatud oskusi juba ka praktikas saanud kasutada?

Jah, oma mehele olen süsti teinud. Tõe huvides olgu öeldud, et seda ega muid praktilisi asju pole me koolis veel eriti õppinud. Me saame praegu alles teoreetilisi põhiteadmisi alates anatoomiast. Kolm õppeaastat on ju veel ees. Ma ise kogun infot ühe oma plaani jaoks ja õpin jõudumööda juurde. Olen palju teadlikum inimese talitlusest ja sellest, mida ja kuidas täpselt me rikume, kui oma tervist ei hoia. Panin just tähele, et olen hakanud teistele soovitusi andma. Esialgu ikka ainult siis, kui nad hädas on. Loodan, et ei hakka lähikondsetele närvidele käima.

Kuidas iseloomustaksite Eesti elu: millega olete rahul, millega mitte?

Minu meelest on Eesti noorele inimesele kõigi võimaluste maa. Siin ei ole kõik veel valmis, siin on inimesi vähe ja kõigil on võimalus teha, muuta ja olla just nii, kuis on soov. Kui on liiga hea ja mugav elu, siis hakkab muidugi igav. Mõtte- ja tegutsemisruumi jääb sel juhul väga väheks.

Keegi esoteerikahuviline ning siin- ja sealpoolsuse piirimail käija ütles mulle, et väga paljud hinged tahavad sündida Eestisse. Pidi kohe kõva konkurents olema. Ja ma üldse ei imesta selle üle.

Rõõmu teeb see, et kui saad tuttavaks väikestest kohtadest pärit inimestega, siis selgub, et väga paljudes paikades käib tohutult aktiivne isetegemine. Keegi ei oota, et toodaks või tehtaks või pakutaks. Kõik teevad ise, loovad keskkonna, kus on hea elada. See annab elule lõhna ja värvi.


Hooaja esimene osa

Lastekodurivaalid

- 3. märtsil kell 20 algava “Saladuste” uue hooaja esimese saate tegevus käib lastekodus. 13aastane Kristi hellitab lootust, et lapsendamisvõimalusi uuriv 36aastane Tiit just tema valiks. Kui ilmneb, et sama plaani peab ka lastekodu teine tüdruk, läheb tuliseks võitluseks, milles kumbki ei põlga ära ühtegi abinõu oma võimaluste suurendamiseks.

- Kristi rollis teeb oma esimese peaosa dirigent Eri Klasi tütretütar Anna Klas. Teistes osades mängivad Dely Kroll, Margus Jaanovits, Merle Liinsoo, Mai Einama.