Neist, kes poolt ei olnud, on vähem juttu tehtud. Pigem on jäänud mulje, et kes ei olnud poolt, oli vastu. Nii see aga polnud.

Inimesed, kelle nime hääletanute nimekirjast ei leia, võib jaotada vähemalt neljaks.

Esimesse jaotusse kuulub Kaido Kama, kes oli väidetavalt küll Toompeal, kuid hääletama ei tulnud. Vene saadikutest ainsana poolt hääletanud Valeri Koisi sõnul soovis Kama endise Eesti Vabariigi tingimusteta taastamist.

Teise rühma ainus liige on Klavdia Sergij, kes oli küll kohal, kuid ei hääletanud.

Kolmas rühm on “tõenäoliselt poolt hääletanute” seltskond. Need on eestlased, kes viibisid sel hetkel mujal. Väikeseks erirühmaks siin on Jaak Allik, kes samal hommikul sõitis Viljandisse seoses oma lavastuse esietendusega Ugalas.

Teised eestlased puudusid välismaal viibimise tõttu juba ka 19. augustil: Küllo Arjakas, Peeter Lutt, Vello Pohla, Ivar Raig, Arvo Sirendi, Juhan Telgmaa ja Mikk Titma.

Samuti Ülemnõukogu liige olnud Lembit Kaljuvee saadikuvolitused lõpetati 1991. aasta jaanuaris.

Järgmisse rühma võib liigitada need saadikud, kes oleksid valdavas enamikus tõenäoliselt hääletanud Eesti iseseisvuse vastu, kelle nime taga aga seisab hääletamisprotokollis
“puudus”.

Zijautdin Abdurahmanov, Goderdzi Ahaladze, Jevgeni Kotšegarov ja Sergei Volkov esindasid sõjaväge, ülejäänud olid valitud Eestist: Nikolai Aksinin, Viktor Andrejev, Lembit Annus, Pavel Grigorjev, Aleksandr Gussev, Genik Israeljan, Viktor Jermolajev, Pavel Jermoškin, Juri Jevstignejev, Vladimir Kuznetsov, Aleksandr Labassov, Vladimir Lebedev, Vladimir Malkovski, Vitali Menšikov, Anatoli Novohatski, Pavel Panfilov, Sergei Petinov, Sergei Sovetnikov, Nikolai Zahharov, Nikolai Zolin ja Aleksei Zõbin.

AUGUST 1991

Mis on saanud neist 69st, kes hääletasid 20. augustil 1991 Ülemnõukogus Eesti iseseisvuse poolt?

Ülle Aaskivi (1950-2007) Jurist, poliitik, riigiametnik, üks põhiseaduse väljatöötajatest.

Mati Ahven (s 1943) Enne ja pärast poliitikas olemist põllumees. Praegu pensionil.

Andres Ammas (s 1962) Olnud Lääne Elu peatoimetaja, Isamaaliidu peasekretär, peaministri büroo juhataja, Haapsalu gümnaasiumi direktor. Praegu ajakirjanik.

Tõnu Anton (s 1953) Hariduselt jurist, töötas varem ametnikuna, 1993. aastast Riigikohtus, praegu halduskolleegiumi esimees.

Uno Anton (s 1942) Hariduselt agronoom, töötas põllumajanduses. Oli pikka aega Viljandimaa Tarvastu kolhoosi esimees. Praegu pensionär.

Lembit Arro (s 1930) Hariduselt agronoom, Kaiu kolhoosi esimees. Hiljem Riigikogu liige ja Kaiu vallavolikogu esimees. Praegu pensionär.

Hillar Eller (1939-2010) Hariduselt jurist. Oli EKP Hiiumaa rajoonikomitee I sekretär. Tööpartei esimees. Hiljem tööl Hiiumaa Tööhõiveameti direktorina ning kuulus ka Kärdla linnavolikokku.

Kaljo Ellik (s 1949) Kauaaegne Kuressaare linnavalitsuse peaaednik ja heakorraspetsialist. Tervislike eluviiside propageerija ning järgija.

Ignar Fjuk (s 1953) Aastaid kestnud aktiivse poliitikas osalemise järel taas arhitekt.

Illar Hallaste (s 1959) Kirikuõpetaja, usutegelane ja poliitik. Praegu jurist.

Liia Hänni (s 1946) Hariduselt astronoom. Töötanud Tõravere observatooriumis. Pika poliitikukarjääri järel e-Riigi Akadeemia e-demokraatia ja e-osaluse programmi direktor.

Arvo Junti (s 1953) Hariduselt jurist. Praegu õigusbüroo juhataja, vandeadvokaat.

Jaak Jõerüüt (s 1947) Hariduselt ökonomist, töötas ajakirjaniku ja Kirjanike Liidu ametnikuna. Hiljem diplomaat, praegu suursaadik Rootsis.

Rein Järlik (s 1935) Kauaaegne ETV saatejuht ja ajakirjanik. Praegu pensionil.

Ants Järvesaar (s 1948) Olnud Paide rajooni Häädemeeste kolhoosi esimees, Riigikogu poliitik Maaliidu nimekirjas, hiljem Rahvaliidu auliige.

Villu Jürjo (s 1950) Kirikuõpetaja, praegu Narva Aleksandri koguduse õpetaja.

Hillar Kalda (s 1932) Erialalt arst. Töötanud Võrus arsti ja haiglajuhina. Praegu pensionil.

Teet Kallas (s 1943) Ajakirjanik, toimetaja, kirjanik, tõlkija, stsenarist.

Peet Kask (s 1948) Füüsik, õppinud ka politoloogiat. Teadlane, rohkete patentide omanik.

Johannes Kass (s 1949) Hariduselt raadiotehnik. Telerite ja raadiote remonditehnik, olnud Keskerakonnas ja Pärnu linnavolikogu liige. Praegu eraettevõtja.

Kalju Koha (s 1956) Hariduselt põllumajandusinsener. Olnud tegev põllumajanduses ja töötanud energeetikuna. Olnud Tartu maavanem, Maaülikooli haldusdirektor.

Valeri Kois Pärast Ülemnõukogus töötamist tõmbus poliitikast tagasi. Praegu väikeettevõtja Narvas.

Mai Kolossova (s 1937) Hariduselt agronoom. Olnud EKP Valga rajoonikomitee I sekretär. Praegu juhib kunstiga tegelevat mittetulundusühingut ja tegeleb ühtlasi ise portselani maalimisega.

Jüri Kork (s 1947) Lõpetanud kehakultuuri ja ärijuhtimise. Töötanud õpetaja ja spordifunktsionäärina. Olnud Pühajärve puhkekodu direktor. Praegu pensionär ja ettevõtja Otepääl.

Toomas Kork (s 1945) Majandusharidusega tippjuht, hiljem ärimees.

Heino Kostabi (s 1933) Oli põllumajandusharidusega majandijuht. Praegu pensionär. 20. augusti klubi asepresident.

Ahti Kõo (s 1952) Hariduselt jurist. Töötanud prokurörina, Pärnus vandeadvokaadina, Pärnus linnapeana. 2009. a novembrini Pärnu linnavolikogu esimees.

Tiit Käbin (1937-2011) Õigusteadlane ja poliitik.

Ants Käärma (s 1942) Pikaajaline põllumajanduspoliitik. Praegu pensionär.

Mart Laar (1960) Ajaloolane ja poliitik. On kuulunud alates 1992 kõikidesse Riigikogu
koosseisudesse. Oli 1992-1994 ja 1999-2002 Eesti peaminister. Praegu Eesti kaitseminister.

Marju Lauristin (s 1940) Sotsiaalteadlane, õppejõud, poliitik. Oli 1992-1994 Eesti sotsiaalminister. Praegu Tartu ülikooli sotsiaalse kommunikatsiooni emeriitprofessor.

Enn Leisson (1942-1998) Ajaloolane, ajakirjanik, publitsist ja poliitik.

Jüri Liim (s 1940) Ajakirjanik, poliitik, sportlane, publitsist.

Jaan Lippmaa (s 1942) Pärnu piimakombinaadi peaenergeetik ja tööl Pärnu Kaluris. Praegu pensionil.

Alar Maarend (s 1960) Hariduselt füüsik, olnud õpetaja ja parteitööl. Praegu ettevõtja.

Tiit Made (s 1940) Majandusteadlane, ajakirjanik, publitsist, poliitik. Praegu literaat ja õppejõud.

Mart Madissoon (s 1941) Hariduselt agronoom. Põlva ATK esimees, EKP Põlva rajoonikomitee I sekretär. Praegu pensionil.

Tõnis Mets (s 1938) Maaparandaja Läänemaal. Praegu pensionil.

Aavo Mölder (s 1944) Hariduselt zootehnik. Olnud põllumajandusminister. Praegu Tartu Aro juht ja Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja nõukogu esimees

Ülo Nugis (s 1944) Hariduselt insener. Dünamo suusavabriku ja Estoplasti direktor. Ülemnõukogu spiiker. Praegu pensionil.

Ants Paju (1944-2011) Ajakirjanik, poliitik, spordimees. Oli ka Riigikogus. Olnud Jõgeva innapea ja linnavolikogu esimees. Aktiivne ühiskonnategelane.

Eldur Parder (1928-2003) Hariduselt põllumajandusinsener. Olnud ka Riigikogus ja Talupidajate Keskliidu esimees. Põllumeeste Kogu kauaaegne esimees.

Heldur Peterson (s 1956) Hariduselt zooinsener, EPA õppejõud ja talupidaja.

Andrei Prii (s 1938) Hariduselt laevajuht, töötanud traallaeva ja laevastiku kaptenina. Onud Angola Rahvavabariigi kaubandusministri nõunik ja laevatehase direktor ning kalatööstuse juht Muhumaal. Praegu eraettevõtja ja pensionär.

Priidu Priks (s 1937) Hariduselt mäetehnik. Estonia kaevanduse rikastusvabriku peaenergeetik. Töötanud piirivalves. Praegu pensionär.

Jüri Põld (s 1952) Hariduselt insener, olnud ETKVL Tööstuskombinaadi direktor, Kingissepa rajooni RSN Täitevkomitee aseesimees.

Enn Põldroos (s 1933) Hariduselt kunstnik, olnud kauaaegne Kunstnike Liidu esimees.

Koit Raud (s 1958) Hariduselt teleajakirjanik, töötanud ETVs. Praegu pensionil.

Jüri Reinson (s 1948) Lõpetanud EPAs majanduseriala. Töötanud põllumajanduses juhtivatel kohtadel. Praegu pensionil.

Andrus Ristkok (s 1949) Majandusteadlane, õppejõud, pikka aega Pirgu arenduskeskuse, hiljem MTÜ Pirgu juhataja. Tegeleb ühiskonna- ja keskkonnauuringutega.

Jüri Rätsep (s 1935) Hariduselt jurist. Töötanud uurija, prokuröri ja advokaadina. Olnud Riigikohtu kohtunik. Praegu pensionil.

Arnold Rüütel (s 1928) Hariduselt agronoom, põllumajandusdoktor. Töötanud Tartu näidissovhoosi direktorina, EPA rektorina, EKP I sekretärina ja olnud Eesti Vabariigi President.

Tõnu Saarman (s 1948) Hariduselt agronoom. Töötanud insenerina, Adavere näidissovhoosi direktorina.

Edgar Savisaar (s 1950) Hariduselt ajaloolane. Töötanud ENSV Riikliku Plaanikomitee eimehena, olnud õppejõud ja Mainori teadusdirektor. Olnud Rahvarinde asutaja, Keskerakonna esimees, minister, peaminister. Praegu Tallinna linnapea.

Hanno Schotter (s 1941) Erialalt veterinaararst. Töötanud loomaarstina, loomakasvatusjuhina, AST Saeveski OÜ juhatuse liige.

Lehte Sööt-Hainsalu (s 1938) Hariduselt filoloog. Ajakirjanik, kirjanik.

Aldo Tamm (s 1953) Agronoom ja taluperemees. Oli ka Riigikogus, 1994-1995 põllumajandusminister. Praegu pensionär.

Rein Tamme (s 1940) Hariduselt majandusteadlane. Töötanud ehitussektoris ETKVLi süsteemis. Praegu pensionil.

Andres Tarand (s 1940) Hariduselt klimatoloog. Olnud Mõõdukate esimees, minister, peaminister. Praegu Euroopa Parlamendi saadik.

Indrek Toome (s 1943) Hariduselt elektroonikainsener. Olnud ELKNÜ Keskkomitee I sekretär, EKP Tartu linnakomitee I sekretär, ENSV Ministrite Nõukogu esimees. Praegu eraettevõtja.

Enn Tupp (s 1941) Lõpetanud TRÜ kehakultuuri. Töötanud õpetaja ja spordifunktsionäärina ja Võru linnapeana. Praegu pensionil.

Ain Tähiste (s 1960) Hariduselt jurist. Töötanud ajakirjaniku, õpetaja, ametnikuna. Praegu eraettevõtja.

Uno Ugandi (s 1931) Lõpetanud kehakultuuri ja arsti eriala. Töötanud kirurgina. Praegu pensionil.

Ülo Uluots (1930-1997) Hariduselt mäeinsener, riigimees, sõjaajaloo uurija. Oli taasiseseisvunud Eesti esimene kaitseminister, Haapsalu linnavolikogu esimees.

Heinrich Valk (s 1936) Kunstnik ja poliitik, erialalt graafik, tuntud ka karikaturistina. 2009 valitud Eestis aasta isaks.

Ants Veetõusme (s 1949) Rahandus-, äri- ja sporditegelane. Olnud Tartu linnapea. Tegev mitme spordiliidu ja ka Maksumaksjate Liidu juhtimises. Praegu Eesti Akadeemilise Spordiliidu president ja juhatuse esimees.

Rein Veidemann (s 1946) Kirjandusteadlane, ajakirjanik, kirjanik, õppejõud. Praegu Tallinna ülikooli kultuuriloo professor.

Helgi Viirelaid (s 1935) Hariduselt õpetaja. Töötanud Kohtla-Järvel õppealajuhatajana ja irektorina. Hiljem ka Kohtla-Järve linna haridus- ja kultuurinõunik. Praegu pensionär.

Vaino Väljas (s 1931) Hariduselt ajaloolane. Olnud ELKNÜ Keskkomitee I sekretär ja Ülemnõukogu juhataja. Hiljem diplomaat Ladina-Ameerikas, EKP I sekretär. Praegu pensionär.