Uhtjärve Ürgoru Nõiariik võttis esimesed külastajad vastu viie aasta eest. Täna avab ettevõtlik mees Uhtjärve lähedal Uue-Antslas liikluslinnaku.

Tänu Värtonile pääses kes teab mis ajal ehitatud kunagine pullilaut lagunemisest ega risusta kasutuna seisvana enam külapilti.

“Tahtsin siia teha nagu päris linna, kus lapsed saavad üksinda või koos vanematega väikeste autodega tänavatel ringi sõita,” on Värton rahul, et tal õnnestus kolme aastaga oma tahtmine täide viia.

Ongi nagu päris linn. Tänavad, ristmikud, ülekäigurajad, liiklusmärgid, isegi valgusfoorid on ehtsad. Ühtekokku 25 väiksemat ja suuremat akul töötavat autot, on bensiinijaam, kus mängult saab autot tankida, ainult et kütuse asemel siriseb voolikust vesi.

Õige linn ei saa läbi politsei, kartseri, kindlustuse, kohviku, diskoteegi ega kinotagi. Kinos tahab linnapea liiklusteemaliste filmide kõrval edaspidi külarahvalegi filme näidata.

Sisekujunduse teinud Vadim Fomitšev on 1200 m2 suuruse linna kujundanud New Yorgina, mille vaated katavad seinu. Värton loodab peatselt ka sellele suurlinnale omase kollase takso muretseda.

Värtoni sõnul pakub liikluslinn ka Urvaste valda väisavatele turistidele ja puhkajatele lisavõimalust aja sisustamiseks. Kui Pokumaal käib aastas 30 000 külastajat ja Nõiariigis 6000 ringis, siis kindlasti osa astub neist ka liikluslinna sisse. Pokumaa jääb liikluslinnast linnulennult kuue-seitsme, Nõiariik kolme kilomeetri kaugusele.

“PRIA-lt saime maaelu mitmekesistamise meetmest toetust 1,1 miljonit krooni, see on umbes kolmandik, mis linn kokku maksis,” võttis Värton pullilauda liikluslinnaks muutmise kulud kokku.