Kell 11.55 algab kaitsejõudude paraadi ülekanne, mida ühes Andres Kuusega kommenteerib kolonelleitnant Peeter Tali.

Pidulik kontsert ja presidendi vastuvõtt

Päeval algusega kell 14.55 näitab ETV põhjanaabrite värsket dokumentaalfilmi “Eesti vabaks! Rokifestival, mis ei lõppenud” (Soome 2011). Filmis minnakse tagasi 1988. aastasse, mil Soome rokkmuusika tähed sõitsid NSV Liitu esinema ja sattusid, kitarr käes, poolkogemata võitlema vaba Eesti eest.

Eesti Vabariigi 94. aastapäeva pidulik kontsert algab ETVs kell 17.45. Riigi tähtsaim pidu peetakse Tartus Vanemuise teatri- ja kontserdimajas. Kontserdile ja vastuvõtule on palutud üle 800 külalise ning Eesti Televisioon toob president Toomas Hendrik Ilvese kõne, kontserdi, külaliste meeleolud ja mõtted sel sünnipäevaõhtul teleri vahendusel igasse kodusse.

Kontserdi kunstiline juht on Vaiko Eplik, lavastab Ain Mäeots ning kontserdi ja vastuvõtu kunstnik on Riina Degtjarenko. Ülekande režissöör on Elo Selirand.

Kell 19 on eetris vabariigi presidendi ja proua Evelin Ilvese vastuvõtt, mis jätkub pärast “Aktuaalset kaamerat” veel kella 22ni. Vastuvõtu režissöör on Krista Maajärv.

Külaliste meeleolusid ja mõtteid vahendavad aastapäevapeolt Anu Välba ja Urmas Vaino, produtsent on Margus Saar.

Vabariigi aastapäeva õhtul algusega kell 22 uurib Eesti filmi 100. sünnipäeva tähistav sari “Kaadris”, kuidas valmis armastatud linateos “Mehed ei nuta”. Sulev Nõmmiku esimest filmikomöödiat nägid vaatajad 1969. aasta 1. jaanuaril, rahval ei lähe see aga tänini meelest.

Filmi tegemist meenutavad stsenarist Enn Vetemaa, helioperaator Vambola Vällik, samuti Voldemar Kuslap, üks osatäitjatest. Kommentaari filmiloo aspektist annab filmikriitik Jaan Ruus, populaarseks saanud filmikildude olemusest räägib keeleteadlane Martin Ehala. Ja film ise on taas vaatajate ees kell 22.20.

ETV2 pakub vabariigi sünnipäeva puhul samuti huvitavat vaatamist ja näitab telelavastuse “Wikmani poisid” kõiki kahtteist osa. Lavastus on valminud Jaan Krossi samanimelise romaani põhjal 1994. aastal. Eetris on see päevasel ajal ja kõik osad järjest, kella 10.30–16.45.

Kuni 26. veebruarini kestab Klassikaraadios Eesti nädal, mil programmi rõhuasetus on Eestil, eesti muusikal ja muusikutel. 23. veebruaril kell 11 kuuleb värskelt aasta kooriplaadiks kroonitud Pärnu Kammerkoori albumit Urmas Sisaski muusikaga, õhtul kell 19 on ülekanne ansambli Una Corda kontserdilt Mustpeade ­majas.

Vabariigi aastapäeva hommik algab tavapärasemast pidulikuma “Klassikahommikuga” – kõlavad kaunimad koorimuusika palad, samuti valitud kontserdisalvestused.

Kell 14 kuuleb eesti noorema põlve džässmuusika albumit “Armada”, kell 18 saab otseülekandes jälgida pidulikku aastapäevakontserti ja kell 19 on eetris Veljo Tormise meeskoorilaule rahvusmeeskoori esituses.

Pidupäeva lõpetuseks on kuulajate soovil eetris populaarsed stuudiokontserdid, kus esinevad Mari Kalkun (kell 22) ja Mari Pokinen (kell 23).

Laupäeval, 25. veebruaril kell 20 esineb Maria Väli sõpradega ning kell 21 jõuab eetrisse legendaarne album “In Spe”.

Pühapäeval, 26. veebruaril kell 9 on eetris saade juubilar Teo Maistega, Raadioteatris etendub kell 15 ­Eduard Bornhöhe “Tasuja” ning kell 20 saab kuulata folgialbumit Tartumaa rahvamuusikaga.

Eesti nädala raames olnud saated ja kontserdid on järelkuulatavad Klassikaraadio kodulehel www.klassikaraadio.ee.

Vikerraadios spordist, muusikast ja filmist

Vikerraadio alustab Eesti Vabariigi 94. sünnipäeva tähistamist otseülekandega lipuheiskamise tseremoonialt ning uudistetoimetus teeb otselülituse vabariigi aastapäeva paraadilt.

Kell 12.05 on kavas saade “Eesti spordi lugu”, kus Tiit Karuks ja Piret Kriivan mõtisklevad selle üle, milline on läbi aegade olnud eestlaste lemmikspordiala. Seejärel valib Jaan Elgula muusikat ja parimaid tsitaate eesti filmidest.

Kell 14.05 algab “Eesti hümni saamislugu”, kus tuleb juttu laulu “Mu isamaa, mu õnn ja rõõm” muutumisest rahvushümniks, hümni saatusest ajaloo suurtormides ning selle taastamisest laulva revolutsiooni päevil 1988. aastal. Marje Lengi vestluskaaslane on ajaloolane Küllo Arjakas.

Kell 16.05 kõlab Eestiga seotud muusika, mida lauldi enne Teist maailmasõda. Lugusid kommenteerib ja muusikutest räägib Valter Ojakäär. Ka Vikerraadio teeb kell 18 otseülekande pidulikult aastapäeva kontserdilt.

Kell 23.05 algab Vikerraadios hilisõhtune sari, mis on pühendatud Eesti filmi 100. sünnipäevale. Keskööprogrammi raames kord kuus eetrisse minev “Filmi-ilm” vaatleb lähemalt kõiki filmi valdkondi – juttu tuleb nii Eesti mängu-, dokumentaal- kui ka animafilmidest.

Esimesse saatesse kutsub sarja autor Mark Soosaar Eesti filmiarhiivi raudvara Pearu Trambergi. Juttu tuleb Eesti filmikunsti pioneeridest – Johannes Pääsukesest, Theodor Lutsust ja Konstantin Märskast. Jõutakse välja ka aastasse 1939, mil 24. veebruaril filmiti viimast korda Konstantin Pätsi aastapäevakõne Vabaduse väljakul.